WorldSkills 2017 är över

Ester blev bäst i Norden

Ester Wikström som tävlade i Graphic Design Technology nådde inte hela vägen, men ordnade ändå bästa placeringen någonsin för Sverige och blev också bäst i Norden.

Foto: Martin Elofsson, Grafiska Företagen 

WorldSkills yrkes-VM i Abu Dhabi 2017 är nu avslutat. Runt 1300 tävlande med experter, tolkar och tävlingsledning har kämpat hårt under de fyra dagarna och över 140.000 besökare har funnits på plats.

Bäst i Norden

Vår tävlande i Graphic Design Technology, Ester Wikström kom på plats 17 av 28 tävlande i denna gren. Det är den klart bästa placeringen för Sverige någonsin i VM och en stor förbättring jämfört med EuroSkills förra året. Placeringen innebär också att Ester är bäst i Norden i sin yrkeskategori. Taiwan tog guld, Kina silver och Italien brons.

– Slutplaceringen blev plats 17 av 28, det är jag kanske inte helt nöjd med. Men jag är väldigt nöjd överlag, jag vet att jag gjorde allt jag kunnat. Många av de som låg i toppen hade en vidareutbildning efter gymnasiet och det har inte jag hunnit med än, sa Ester Wikström till Mölndals-Posten.

För svensk del i övrigt blev det en bronsmedalj i Plumbing and Heating för Björn Landin från Hortlax, som också fick utmärkelsen Best in Nation. Det svenska yrkeslandslaget fick också åtta stycken Medallion for Excellence med sig hem. De asiatiska länderna med Kina i spetsen toppar i nästan samtliga grenar.

Redan pensionär 

– Man får bara tävla en gång i EM och en gång i VM och det har jag ju gjort nu, så detta är min första dag som pensionär. Det är en skum känsla eftersom det varit mitt liv under det senaste 1,5 åren. Jag tror det kommer bli ganska tomt innan jag drar igång med nästa projekt. Det har verkligen varit livets äventyr, sa Ester Wikström till Mölndals-Posten i fredags. 

Grafiska Företagen önskar Ester ett stort lycka till, tackar för hennes fina insatser inom tävling så väl som kommunikation och hoppas på ett fortsatt samarbete. Kanske som expert eller coach i kommande tävlingar?

Se intervjuer med bland annat Ester från tävlingdag 4

Läs mer om WorldSkills Sverige