Nedläggningshotad utbildning vände trenden

Foto: Tomas Eriksson

Utbildningen inom grafisk teknik och design på Viskastrandsgymnasiet i Borås har gått från nedläggningshotad till en populär utbildning som leder till jobb. En viktig del av förklaringen är samverkan med grafiska företag i regionen.

– När jag började för 13 år sedan fanns det endast två gamla offsetpressar och fyra skoltrötta grabbar. Då påbörjade vi ett arbete med att förnya och förbättra utbildningen. Vi byggde ut maskinparken och satsade på en tydligare mix av grafisk formgivning och tryck. Vi har fått stöttning av- och fördjupat vår samverkan med företagen. Söktrycket har ökat, utbildningen lockar fler tjejer och i genomsnitt 70 procent av eleverna får arbete efter examen, säger Allan Ståhlbrand, lärare i tryckteknik på Viskastrandsgymnasiet.

Grafisk teknik och design är en inriktning på det industritekniska programmet. Genom åren har Allan Ståhlbrand och hans kollegor byggt upp ett regionalt nätverk med företag inom screentryck, digitaltryck, offsettryck, laser/UV-print och grafisk formgivning. Samarbetet med näringslivet främjar utbildningen genom exempelvis studiebesök, gästföreläsningar samt hjälp med utrustning och material. Företagen tar även emot lärlingar och praktikanter. Eleverna får välja mellan att gå som lärling halva studietiden eller arbetsplatsförlagt lärande (APL) under minst 15 veckor.

– Jag matchar elevernas önskemål och förväntningar mot företagens behov och verksamhet så att det blir en bra kombination. Det är viktigt att företagen har rätt inställning, att eleven är där för att lära och inte ses som gratis arbetskraft. För de som vill ta emot lärlingar och praktikanter finns en bra handledarutbildning på Skolverkets hemsida, tipsar Allan som även har planer på att starta en vuxenutbildning med fokus på screentryck i samarbete med Komvux.

Ett företag som regelbundet tar emot elever från gymnasieutbildningen är Stema Specialtryck med kontor i Borås och Ulricehamn. Företaget har drygt 70 medarbetare och erbjuder det mesta inom tryck och grafisk produktion.

– Praktik är ett bra sätt att knyta till sig talanger och visa vad vi kan erbjuda. Elever som visar framfötterna har möjlighet till extrajobb och kanske en anställning i framtiden. Samtidigt är det viktigt för skolan att det finns praktikplatser, säger Stefan Johansson, personalansvarig på Stema.