Vågat utspel gav Jackpott

Foto: Danagård Litho Peter Hjelm, vd och delägare i Danagårdhs Litho

I våras klev en ung man från Irak in på Danagård Litho i Ödeshög och undrade om de hade ett jobb till honom. Det hade de. Vd Peter Hjelm ångrar inte att de vågade satsa på ett helt oprövat kort, och tackar företagets familjära kultur för att det gått så bra.

Danagård Litho har verksamhet på flera orter, men huvudkontoret och den centrala produktionen finns i Ödeshög mellan Jönköping och Linköping. Under våren gjorde Danagård Litho en samman-slagning då all produktion i Motala flyttades till Ödeshög. Mitt i röran med till-byggnad och personalflytt kom Mustafa "Ernesto" Al-Shaeli och knackade på företagets dörr. Han frågade om vi kanske hade ett jobb och han fick berätta om sin bakgrund. Det visade sig att han hade en grafisk ådra och hade jobbat i ett tryckeri med storformat, säger Danagård Lithos vd och delägare Peter Hjelm. Ernesto kommer ursprungligen från Bagdad i Irak och hade bott i Sverige i ungefär två år. Han gav ett bra intryck, kändes korrekt och seriös, säger Peter Hjelm.

Företaget hade inget omedelbart behov av Ernesto, men efter ungefär två månader behövdes det någon på efterbehandlingen och man bestämde sig för att prova den driftige irakiern. Det tog ett par dagar att få fatt i honom eftersom han varken hade telefon eller en fast adress. Nästa prövning blev att lyckas anställa någon utan vare sig personnummer, uppehållstillstånd eller bankkonto. Men det gick smidigt med myndigheterna och Ernesto kunde börja ungefär en vecka senare. Det var inte så svårt som befarat. Inte heller skulle Ernesto visa sig vara en felsatsning. Han har verkligen varit en resurs under perioden med sammanslagning. Han har hög arbetsmoral, är ambitiös och på vissa sätt inte så "svensk". En dag såg jag honom skrubba rent valsarna på tryck-pressen. Han förklarade för mig att han hade stämplat ut klockan fyra och sedan frågat om han fick hjälpa till i produktionen.

När Ernesto började pratade han nästan ingen svenska. Ett halvår senare talar alla i personalen
svenska med honom, även om det blir lite språkförbistringar ibland. Peter Hjelm har nyligen sett till att provanställningen blivit ett års projektanställning. Han hoppas att Ernesto därigenom får lättare att få uppehållstillstånd. Han tror inte att Danagård Litho är ett unikt företag som anställt en asyl-sökande direkt från gatan. Däremot tror han att företagets anda och kultur har bidragit till att det gått så bra. Personalen är ett sammansvetsat gäng som inte bara "gör sitt jobb". Det kan jag säga: personalen är ett gäng entreprenörer som löser kundernas behov. Kunder och medarbetare är ett företags överlägset viktigaste resurser. Jag har ingen filosofi som vd, men om jag ska formulera en uppgift så är det att få samspelet mellan medarbetare och kunder att fungera.

Peter Hjelm är i grunden ekonom och har varit vd för Danagård Litho i tio år. Han tycker att det är för få ekonomer i den grafiska branschen. Men också att inte allt måste handla om pengar. Vi försöker skapa en familjär miljö där personalen trivs och känner kunderna och där kunderna känner sig välkomna. Och nu har företaget också välkomnat Mustafa "Ernesto" Al-Shaeli.

Text: Linda Swartz