DEBATT

Åsikt: Hur regelverket blir mer krångel än nytta

”Sverige är på väg att kasta världens mest effektiva återvinningssystem för tidningspapper i soporna – och istället införa ett oprövat system som riskerar att bli både dyrare och mindre effektivt”, det skriver NWT Medias ordförande Victoria Svanberg på Regelbloggen.

15 november 2019
Foto: Pixabay

Hon lyfter ett flertal problem med de kostnader det kommer att innebära för att göra den här omställningen, allt för att ändra ett system som i dag är världsledande.

Hon argumenterar för att det faktiskt finns tre sätt att stoppa det här. Regeringen kan helt enkelt börja lyssna på kritiken och fortsätta med dagens fungerande system. Hon menar också att man bör vänta på svar från den kommande återbruks- och återvinningsutredningen om utökat samarbete mellan kommunala och producentansvarssystem innan man går vidare. Och det tredje argumentet är att kommunerna kan välja att tolka regelverket som att det i dag redan finns bostadsnära insamling.

Grafiska Företagens vd Ravindra Parasnis stämmer in i kritiken av det nya systemet.
– Höjda papperspriser kommer att slå hårt mot grafisk bransch som redan har det väldigt tufft. Vi har redan ett återvinningssystem i världsklass. Det finns ett enkelt sätt att komma till rätta med den nya förordningen: Gör om och gör rätt!

Läs blogginlägget