NYHET - AVTAL 2020

Kommentar: Verklighetsfrämmande krav från facken

Under måndagen presenterade facken inom industrin sina lönekrav inför avtalsrörelsen. De vill ha löneökningar på 3 procent med en ettårig avtalsperiod.

4 november 2019
Foto: Juliana Fälldin

Grafiska Företagens förhandlingschef Eva Glückman menar att en treprocentig löneökning försvagar den svenska konkurrenskraften.

– Facken inom Industrins lönekrav om 3 % är verklighetsfrämmande. När vi är på väg in i en lågkonjunktur så kräver de högre löneökningar jämfört med tidigare avtalsrörelser då vi faktiskt var inne i en högkonjunktur. Jag har svårt att förstå logiken i det. Det är inte "bästa möjliga" för svensk konkurrenskraft, säger Eva Glückman.

Hon fortsätter:
– När det gäller frågor om arbetsmiljö och jämställdhet diskuterar vi gärna dessa då vi också tycker de är viktiga. Men vi tycker inte att frågorna ska hanteras i en avtalsrörelse utan diskuteras i redan etablerade samarbetsformer som parterna har.

Grafiska Företagens vd Ravindra Parasnis är inne på samma spår och menar att en treprocentig löneökning och ett antal kostsamma krav från facken är oansvarigt.

– Det här är inte bara en fråga om en treprocentig löneökning, krav på lägsta löneökning samt höjning av lägstalönerna. Facket vill även baka in arbetstidsförkortning kopplat till flexpension, arbetsmiljön och jämställdhet, vilket skulle innebära ännu större kostnader. Det gör det ännu tuffare för företagen när vi nu är på väg mot en lågkonjunktur. Det är inte att ta ansvar, säger Ravindra Parasnis.

Kontaktpersoner:

Eva Glückman, förhandlingschef 08-762 72 05
Ravindra Parasnis, vd 08-762 68 11
Maria Wikström, kommunikationschef 08-762 68 02