EVENT - AVTAL 2020

Smygstart på avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen smygstartade för Grafiska företagen i onsdags. Förhandlingschef Eva Glückman var inbjuden av Facken inom Industrin att berätta om arbetsgivarnas syn inför avtal 2020.

12 april 2019
Foto: Juliana Fälldin

Ombudsmän från de olika fackliga organisationerna inom Facken inom industrin hade samlats i Aronsborg i Bålsta för en konferens inför avtalsrörelsen 2020. De fackliga förhandlarna var många i den stora salen på konferensanläggningen.

Eva Glückman pratade om den avstannande konjunkturen och vad det innebär för den grafiska branschen. Förutom lönenivåerna blir arbetstiderna en viktig fråga under avtalsrörelsen för Grafiska Företagen.

Pratade gjorde även Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe. Han betonade att den svenska konkurrenskraften måste värnas. För att Sverige ska kunna konkurrera måste vi ha en hög produktivitet och stora investeringar i ny teknik måste göras.

Förhandlingarna börjar inte förrän i början på januari 2020, men förberedelserna intensifieras under hösten, i december utväxlar parterna sina krav.

Du kanske också vill läsa