EVENT - NÄTVERKSTRÄFF

Bra surr i bikupor på Säkerhetsdagen

Ett stort antal chefer och skyddsombud fick med sig viktiga budskap från föreläsare och erfarenhetsutbyte i bikupor under Säkerhetsdagen. Dagen genomfördes i tisdags med Grafiska miljörådet (GMR) i Stockholm.

23 januari 2020
Foto:

​En av deltagarna på säkerhetsdagen var Graeme Fletcher, produktionschef DIXA.

- För det första är det bra att skyddsombud och chef får samma information. Min erfarenhet är att skyddsombuden ibland står långt ifrån ledningen. För det andra gav kursen mig inspiration kring hur man får alla anställda att använda rapporteringssystem och följa uppsatta rutiner. Det är den stora utmaningen i arbetet. Bikuporna varå ett ypperligt sätt att diskutera med andra deltagare och få deras input.

Under dagen fick deltagarna bla lyssna på Filippa Restadh från AFA försäkring som berättade om IA-systemet, som är ett kostnadsfritt rapporteringssystem för avvikelser och riskbedömningar.

Christer från BillerudKorsnäs delade med sig av sin erfarenhet, arbetet kring säkerheten, utmaningar och de förändringar de gjort på sin resa.
Johan Mellnäs från Prevent var sist ut av föreläsarna och han visade på ett antal verktyg som alla är kostnadsfria, säkerhetsvisaren, OSA-enkäten, Inkludo och hälsofrämjande ledarskap för att nämna några.
Under dagen genomfördes också två bikupor om samverkan, säkerhet och säkerhetskultur, där deltagarna bidrog och tog del av andras erfarenhet.

GMR är partsgemensamma föreningar där arbetsgivarorganisationerna Grafiska Företagen tillsammans med arbetstagarorganisationerna GS-facket, Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna arbetar med att verka för en positiv utveckling av arbetsmiljön inom branscherna samt vara forum för diskussion i arbetsmiljöfrågor.

Åsa Samuelsson
Rådgivare - arbetsmiljö och hälsa