NYHET - CORONAINFORMATION

Januaripartierna förlänger stödåtgärder

Flera av de stöd som regeringen och januaripartierna presenterat gällande sjuklöner och A-kassa förlängs och förstärks. Bland annat föreslås den tillfälligt slopade karensdagen att förlängas till 30 september.

7 maj 2020
Foto: -

Den tillfälliga ersättningen för första sjukdagen förlängs till den 30 september och schablonersättningen för den första sjukdagen höjs med 104 kronor från den 1 juni. Det borttagna kravet på läkarintyg de första fjorton dagar förlängs på samma sätt tidsmässigt.

Det statliga ansvaret för sjuklönekostnader förlängs och justeras. statliga stödet för att täcka företagens sjuklönekostnader föreslås förlängas under juni och juli, och ska då fungera som det gjort i april och maj. Från den 1 augusti till 30 september ska arbetsgivarna ersättas för högre sjuklönekostnader till följd av Corona-pandemin.

Man föreslår även att sjukersättningen för egenföretagare förlängs, även den till den 30 september. Stödet innebär att egenföretagare med F-skatt har rätt till en schabloniserad ersättning på 804 kr per dag för dag 1–14 i sjukfallet.

A-kassan förstärks även den för ersättningsdag 101 och framåt från 760 kronor till 1 000 kronor per dag från den 29 juni 2020 till den 3 januari 2021.

Totalt handlar förslagen om ökade stöd på 14,7 miljarder kronor och bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.