NYHET

Magdalena Andersson vald till statsminister

Efter en något turbulent inledning för Magdalena Andersson blev hon på måndagen återigen vald till statsminister. Den nya regeringen består av både bekanta och obekanta namn, där före detta LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson utsetts till näringsminister.

1 december 2021
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Sverige har nu sin första kvinnliga statsminister i Magdalena Andersson. Den före detta finansministern tillträdde som statsminister för andra gången på mindre än en vecka efter att Miljöpartiet valde att lämna regeringen. Den nya regeringen är utsedd och där återfinns både nya nya och välbekanta namn. Noterbart är att den före detta LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson har fått posten som näringsminister.

– Med tanke på att vi har en regering som ska regera med en budget som är oppositionens kan man ju bara spekulera i hur mycket de olika ministrarna kan påverka fram till valet, men det är klart att positivt att flera nyckelpersoner har lång erfarenhet av industrin och den svenska modellen, inte minst Karl-Petter Thorwaldsson, säger Grafiska Företagens vd Ravindra Parasnis.

Värt att notera är att Eva Nordmark fortsätter som arbetsmarknadsminister, Anna Ekström fortsätter som utbildningsminister, Mikael Damberg blir ny finansminister, Jeanette Gustafsdotter blir kulturminister och Khashayar Farmanbar får posten som energi- och digitaliseringsminister.

– Uppmaningen till både den Magdalena Anderssons regering och oppositionen är tydlig. Industrin måste ges rätt förutsättningar för att kunna driva den svenska ekonomin framåt. Vi har stora utmaningar med elförsörjning, regelkrångel och kompetensbrist. Våra politiker måste därför agera på både kort och lång sikt med att undanröja dessa hinder, säger Ravindra Parasnis.

Ravindra Parasnis
Senior rådgivare