NYHET - CORONAINFORMATION

Negativt testsvar krävs för inresa till Sverige

Från den 6 februari till den 31 mars ska alla som reser in i Sverige kunna uppvisa ett negativt covid-19-testsvar. Det tillfälliga förbudet mot icke nödvändiga resor till Sverige som infördes i mars 2020 kvarstår för länder utanför EU/EES.

2 februari 2021
Foto: HAL9001/Unsplash

Personer inom EU/EES har undantag från det tillfälliga inreseförbud som gäller för resor till Sverige, förutom personer från Norge, Danmark och Storbritannien som har tillfälliga inskränkningar i möjligheterna att resa in i landet. Undantaget för övriga länder inom EU/EES kvarstår men man måste kunna visa upp ett negativt covid-19-test vid inresa.

Läs mer om inreseförbudet från de Norge, Danmark och Storbritannien
 
Huvudregeln är att testsvaret inte får vara äldre än 48 timmar gammalt vi gränspassagen. De tester som är godkända enligt Folkhälsomyndigheten är Antigentest, PCR-test och LAMP-test.

Härhittar du information om testerna och hur det ska dokumenteras

Undantag från testkraven gäller generellt för bland annat personer under 18 år, personer som bor i Sverige och personal inom transportsektorn.

Här kan du läsa mer om undantagen

Sammanfattning:

En person som kommer från ett land utanför EU/EES kan bara göra inresa som räknas som nödvändig och om ett negativt covid-test kan uppvisas. En person från ett EU/EES-land måste kunna visa upp ett negativt covid-test före inresa. En person från Norge, Storbritannien eller Danmark kan bara göra inresa om man har ett undantag från inreseförbudet och man kan uppvisa ett negativt covid-test.