NYHET - BOKBINDARMÄSTARFÖRENINGEN (BMF)

2022 års Mästarband presenterat

Dalia Lopez Madrona har bundit 2022 års Mästarband. Boken som bands var ”Kakelugnen i Sverige, en del av serien ” Perspektiv från världsarvet Engelsbergs bruk”. Bandet presenterades i samband med Bokbindarmästareföreningens årsmöte i Uppsala.

14 juni 2022

– Det var spännande och intressant att tänka kring bokbandets formgivning. Jag funderade mycket på bokens innehåll. Kakelugnen i ett historiskt perspektiv spelade så stor roll i alla svenska hem. Det var den viktigaste värmekällan och inte bara en vacker dekorativ utsmyckning i rummet. Elden och dess symbolik fascinerade mig mest och därför valde jag en sådan accent i skinnbandet, säger Dalia, Lopez Madrona.

Trots mer än 20 års erfarenhet av bokbinderi var det inte utan nerver när hon fick frågan om att skapa årets Mästarband.

– Det kändes mycket ansvarsfullt att skapa årets Mästarband. Först var jag förvånad över att jag fick ett sådant hedervärt uppdrag. Det finns ju så många skickliga och kunniga bokbindare i hela landet att jag nästan fick prestationsångest. Jag var tvungen att hålla en hög standard på alla arbetsmoment.

Varje år väljer Bokbindarmästareföreningen ut en bokbindare som får uppdraget att skapa Mästarbandet. Flera av de som bundit Mästarband ställer nu ut sina band av Nobelprisvinnarnas böcker på Tranströmerbiblioteket i Stockholm och går att ses fram till den 20 juni.