NYHET - BOKBINDARMÄSTARFÖRENINGEN (BMF)

Årets Mästarband presenterat

Bokbindarmästareföreningen har varje år sedan 1986 utsett en bokbindare att binda föreningens Mästarband. I år tilldelades uppdraget bokbindarmästaren Odd Gimle som presenterade Mästarbandet på en mindre ceremoni hos Grafiska Företagen. Boken som bands i år var Ghost ships: Östersjöns okända historia, av Carl Douglas och Jonas Dahm.

11 mars 2022
Foto: Joel Erikssson

– Att göra ett Mästarband till bokbindarmästarföreningen är ett hedersuppdrag. Nu var det min tur att binda och boken blev skickat till mig från ett tryckeri i Italien. Den togs ur produktionen och packades i lösa lägg. Tryckeriet skickade då den engelska utgåvan som var dubbelt så stor som den svenska. Teknik, färg och form blev vald för att locka till läsning, ge boken en stark inbindning och bra uppslag, säger Odd Gimle.

Odd Gimle utbildade sig till handbokbindare åren 1989-1990 & 1997-1999 och avlade gesällbrev inom bokbinderi 1999. Han är bokbindarmästare sedan juni 2016 och har drivit eget företag inom bokbinderi på deltid sedan 2001.

Under de senare åren har Bokbindarmästareföreningen bl.a. genomfört ett flertal stora bokbandsutställningar i syfte att öka intresset för och kunskapen om den handbundna boken som bruksföremål och konstobjekt.

Den 16 maj har utställningen "Nobelband" vernissage, på Tranströmerbiblioteket, (Medborgarplatsen i Stockholm). Bokband kring litteraturpristagarna Handke, Tokarczuk, Glück och Gurnah, totalt 33 band, visas. Banden är gjorda av bokbindare i Sverige. De visas fram till 20 juni.