NYHET

Jakob Mouginot – Grafiska Företagens nye förhandlare/arbetsrättsjurist

Från den 1 april är Jakob Mouginot Grafiska Företagens nya förhandlare/arbetsrättsjurist, med placering i Stockholm. Han kommer närmast från en tjänst som jurist och förhandlare på Sveriges ingenjörer.

4 april 2022
Foto:

Berätta lite om din bakgrund

- Jag föddes i Sollefteå i början av 90-talet där jag var bosatt till dess att min familj ungefär tio år senare flyttade till Lund. 2011 gick flyttlasset vidare till Uppsala där jag studerade juristprogrammet och senare fördjupade mig i arbetsrätt, efter att ha fått upp ögonen för rättsområdet via ett extrajobb på Vårdförbundets medlemsjour vid sidan av juridikstudierna. Efter examen 2015 har jag arbetat som rådgivare på Handelsanställdas Förbund, därefter som förhandlare på Akademikerförbundet SSR och senast som förhandlare på Sveriges Ingenjörer.

Varför blev det juridik?

- Jag har ett stort intresse för historia, människor, politik och samhällsfrågor, vilket - i kombination med en förhoppning om att på något vis bidra till en bättre värld - fick mig att välja juristprogrammet. Från början var det långt ifrån självklart att jag skulle fördjupa mig inom just arbetsrätt men jag insåg efter hand att området berörde och sammanförde flera av mina intressen. Hade jag inte valt juridik hade det troligtvis blivit statsvetenskap eller ekonomi.

Mouginot låter som om du har franskt påbrå, stämmer det?

- Namnet är franskt och härstammar från släktingar på min pappas sida men mina förfäder kom till Sverige redan i början av 1800-talet, så tyvärr finns ingen koppling i närtid. Jag har dock vissa frankofila intressen och har - utöver studier under högstadiet och gymnasiet - också tillbringat en termin i Aix-en-Provence. Jag måste dock motvilligt erkänna att min franska i dagsläget lämnar en del att önska...

Och – vem är Jakob Mouginot om du skulle beskriva dig själv?

- En eftertänksam, kunskapstörstande, nyfiken och social person som på fritiden gärna lagar och äter god mat, letar rariteter i skivbutiker, läser, åker skidor eller upptäcker nya resmål.