NYHET - NÄRINGSPOLITIK

Strejken på finska UPM avblåst

En nästan fyra månader lång strejk av det finska pappersfacket är nu över. Pappersförbundet och UPM har bägge accepterat medlarens bud. Man har därmed nått en överenskommelse som täcker samtliga affärsområden. Det här innebär att produktionen nu kan återgå till det normala.

22 april 2022
Foto: Ingela Bendrot

Strejken som har pågått sedan årsskiftet har haft stor inverkan på medlemsföretag i flera av Grafiska Företagens branscher. Ett redan begränsat utbud blev ännu mindre och har påverkat papperspriser och företagens produktion. Efter att flera av medlarens bud har förkastats nådde man nu äntligen hela vägen.

– Jag har pratat med många av medlemsföretagen den senaste tiden som har haft det tufft. Under strejken har företagen lyckats hålla uppe leveranserna genom skickligt och idogt arbete, men det hade inte varit hållbart så mycket längre till. Med tanke på allt som händer i världen är det viktigt att leverantörsleden fungerar som de ska. Av den anledningen är det extra bra att det har slutits ett så långt avtal, säger Grafiska Företagens vd Eva Glückman.

De nya kollektivavtalen som slutits är på fyra år och alla fem affärsområden – cellulosa, tryckpapper, specialpapper, etiketter och biobränsle omfattas.

Läs mer – Branschkoll
Läs mer – Hufvudstadsbladet