NYHET

Snöstorm och insnöad – vad gäller om de anställda inte kommer till jobbet?

Ett kraftigt snöoväder har dragit in över delar av Sverige, och det kan vara svårt att ta sig till jobbet när bilen ligger begravd under snödrivor och kollektivtrafiken slutar att fungerar. Men vad gäller om de anställda inte kommer till jobbet? Vad händer med lönen? Vi har svaren på dina frågor.

8 mars 2023
Bild på insnöad bil och snöoväder.
Foto: Pixabay

Det är snöstorm och kollektivtrafiken har lagt ned. Det råder kaos utomhus. Får den anställda stanna hemma med lön då?

Nej. Lön är ersättning för utfört arbete. Är den anställda förhindrad att ta sig till arbetet på grund av storm, snöoväder, strejk i kollektivtrafiken eller någon annan omständighet som inte beror på arbetsgivaren har arbetsgivaren normalt rätt att göra tjänstledighetsavdrag för frånvaron.

Det är snökaos och bilen är insnöad och den anställda tar därför taxi till jobbet – kan en anställda lämna kvittot för taxiresan till min arbetsgivare?

Nej. Anställningsavtalet innebär att arbetstagaren ska ta sig till sin arbetsplats för att kunna börja jobba på utsatt tid. Men på vilket sätt de tar dig till jobbet är deras ensak. Och kostnaden får den anställda stå för själv.

Det är snökaos så att barnens skola har stängt och därför kan den anställda inte åka till jobbet. Vad händer med lönen då?

Om skolan stänger och barnen är så små att de inte kan stanna hemma utan föräldraomsorg är det kommunens ansvar att hitta en alternativ plats där ditt barnen kan vistas. Stannar den anställde hemma ändå har arbetsgivaren inga skyldigheter att betala ut lön eftersom arbete inte utfördes den här dagen.


Detta är vad som gäller formellt, sedan är det givetvis fullt möjligt att komma överens om en smidig lösning. Som alltid är dialog mellan arbetstagare och arbetsgivare väldigt viktigt.

Ett giltigt skäl och enstaka tillfälle till att inte komma till jobbet är inte grund för uppsägning.