REPORTAGE - GRAFISK BRANSCH

”Vår framgång beror på tur, tajming och hårt jobb”

Under vd Jimmy Lundholms tid har det lilla familjeföretaget Vollsjö Tryck expanderat, investerat och genomgått certifieringar. Vägen till framgång har varit att nischa sig på bipacksedlar för läkemedelsindustrin – en viktig produkt omgärdad av strikta krav.

27 oktober 2023
Bild på Jimmy Lundholm, vd Vollsjö Tryck.
Jimmy Lundholm, vd Vollsjö Tryck. Foto: Ola Torkelsson

Namnet till trots ligger Vollsjö Tryck inte i skånska Vollsjö utan knappt 1,5 mil därifrån, i Sjöbo. Det lilla offset- och digitaltryckeriet trycker det mesta inom papper, som broschyrer och visitkort, men även dekaler, etiketter och rollups. Dessutom har de specialiserat sig på bipacksedlar.

– Om vi bara hade haft den vanliga trycksaksbiten hade vi inte mått bra under pandemin. Det var både tur och tajming att vi hade nischat oss på bipacksedlar, men det kom inte utan hårt jobb, säger Jimmy Lundholm.

Bild på Jimmy Lundholm, vd Vollsjö Tryck.
Foto: Ola Torkelsson

Bipacksedlarna, med liten text på mycket tunt papper som kan vikas flera gånger, gör att de idag konkurrerar med flera betydligt större tryckerier. Främst trycker de åt läkemedelsbolag men även åt skönhetsindustrin och andra företag som behöver skicka med någon form av instruktion i sina förpackningar.

Vollsjö Tryck startades av Jimmy Lundholms pappa 1979. Själv klev Jimmy in i verksamheten 1994. Tio år senare var det dags att låta företaget växa genom att anställa. Då gick man också med i Grafiska Företagen för att kunna ha kollektivavtal på plats. 

– För sju år sedan började jag också fundera på vilken typ av trycksak som skulle kunna funka bäst många år framöver.

Svaret var att inrikta sig alltmer på tryck av bipacksedlar. För att kunna tillmötesgå läkemedelsindustrins höga krav på säkerhet och miljö genomgick företaget kvalitetscertifieringarna ISO 9001 och 14001.

Bild på Jimmy Lundholm, vd Vollsjö Tryck.
Foto: Ola Torkelsson

Det familjära går som en röd tråd genom Vollsjö Trycks verksamhet. Jimmy Lundholm berömmer de anställda och berättar att de flesta har jobbat där i många år. Att vara tio personer är enligt honom ”precis lagom med folk”.

– Vi kanske inte skulle tjäna mer pengar om vi var fler. Vi vill ha det bra med våra anställda.

Vi vill ha det bra med våra anställda.

För att öka kapaciteten och säkra produktionen i minst 15–20 år till gjorde företaget nyligen en investering i tiomiljonersklassen i form av helt ny offsetpress.

– Jag trodde aldrig att vi skulle göra en så stor investering, det är väldigt mycket pengar för oss. Men tack vare att vi nischat oss ska det fungera.

Vollsjö Tryck

Offset- och digitaltryckeri, bland annat specialiserat på tryck av bipacksedlar till exempelvis läkemedelsindustrin.

Företaget grundades 1979 av Jimmys far. Ägs idag av vd Jimmy Lundholm och hans fru Cecilia Lundholm, som jobbar en dag i veckan i företaget med bokföring.

Omsättning: 19,7 miljoner kronor 2022

Jimmy Lundholm om medlemskapet i Grafiska Företagen: ”Det är bra att vara med där våra branschkollegor är. Vi får tips och nyheter om vad som händer i branschen, och hjälp med avtal.”