Företag och utbildning hand i hand
Kan det ge fördelar att engagera sig i ortens gymnasieskola? Frågar du Stema Specialtryck i Borås är svaret självklart ja. ”Vi hjälper till med praktikplatser och i gengäld får vi hjälp med att hitta ny kompetens”, säger Stefan Johansson, personalansvarig på företaget.

På Viskastrandsgymnasiet i Borås finns åtta nationella program, däribland ett industritekniskt program med inriktning grafisk teknik och design. Men att den utbildningen skulle finnas kvar var långt ifrån självklart för ett drygt decennium sedan. Då var maskinparken sliten och eleverna få, men tack vare en stor insats från Allan Ståhlbrand, lärare i tryckteknik, fick sig programmet en rejäl uppryckning.
En viktig del i den här utvecklingen har varit skolans samarbete med det regionala näringslivet inom tryck- och förpackningsbranschen. Ett stort nätverk har byggts upp där företagen bland annat erbjuder praktikplatser, studiebesök och gästföreläsningar.
Behov av konstant nyrekrytering
Ett av de företag som ingår i det här nätverket är Stema Specialtryck, ett tryckeri med ett 70-tal anställda och verksamhet i både Borås och Ulricehamn. Erbjudandet är brett och spänner från klassiskt offsettryck via fasadskyltar till fordonsdekor, något som kräver en konstant nyrekrytering av kompetens inom alla de olika områdena.
– Det är inte alltid lätt, till exempel när det gäller screentryck är det svårt att hitta välutbildad personal, konstaterar Stefan Johansson, personalansvarig på Stema Specialtryck.
Men sedan drygt tio år har Stema Specialtryck ett samarbete med Viskastrandsgymnasiet och erbjuder skolans elever att göra olika former av praktik på företaget.
– Vi brukar ha en till två praktikanter samtidigt och vi brukar förklara att om det här fungerar bra finns det stor möjlighet till anställning. Fördelen som jag ser det är att en praktikant är en person som är intresserad och verkligen vill lära sig. Då får vi möjlighet att lära upp och lotsa dem på ett bra sätt, samtidigt som vi under en lång period kan bedöma om det här är en person som vi skulle vilja anställa.
Det handlar om att lyssna
Men det är inte bara när det gäller praktikplatser som skolan och Stema Specialtryck samarbetar, företaget har även bistått med maskiner till skolans maskinpark.
– Jag tycker egentligen inte att vi har gjort så mycket, utan vi har mest lyssnat på Allan och försökt att hjälpa honom med vad han behöver, fortsätter Stefan Johansson. Samtidigt har han försökt att få input från oss om vilka utbildningar vi vill att de ska erbjuda så att både de och vi vinner på samarbetet.
Gymnasiets samverkan med näringslivet har gjort att många av eleverna har fått jobb efter studenten och intresset för programmet har ökat under åren. Och för Stefan Johansson är det tydligt att utbildningen är bra för de grafiska företagen i regionen.
– Om vi behöver anställa någon när det är skarpt läge, då ringer jag Allan och frågar om han känner till någon med rätt kompetens. Och då kan han ofta tipsa om någon gammal elev som kan passa. Skolan föder upp nytt grafiskt kunnande i vårt område som vi kan dra nytta av, samtidigt som Borås blir en plats som är intressant för grafisk industri.
I framtiden hoppas Stefan Johansson att han och Stema Specialtryck ska kunna fortsätta att stötta skolan.
– Vi kan bli ännu bättre på att säga vad vi behöver och komma med idéer. Men även om vårt bidrag har sina fördelar är det Allan och hans engagemang som har varit grunden för att den här utbildningen och det här samarbetet oss emellan har blivit så bra som det har blivit.