REPORTAGE

”Jag har starka åsikter men är också ödmjuk”

Hon tog över VD posten för ABA när pandemin precis slagit till och ser coronakrisen som ett ypperligt tillfälle till reflektion och nytänk för branschens alla företag. Möt Robine Björklund, ny styrelseledamot i Grafiska Företagens styrelse.

30 september 2020
Foto:

​Kanske är hon det personliga engagemanget personifierad. Robine Björklund räds definitivt inte nya utmaningar. Hon är nybliven VD för ABA sedan i våras, posten tog hon över sedan grundaren Curt "Curre" Vinterstö efter 55 år vid rodret valde att "stå i kulisserna" som Robine uttrycker det.

– Vi inledde VD-planerna för mig redan för ett par år sedan, i samband med att jag gick in som försäljningschef, berättar hon.
– Mitt i coronakrisen var det dags för mig att kliva på som VD. Jag fick frågan om jag ville vänta, men kände att det är lika bra att göra det nu. Jag kommer bli hundra erfarenheter rikare på grund av corona, säger hon och skrattar.

Tydlig och engagerad

Vid sidan av jobbet är hon ordförande i Grafiska Företagens förening för unga ledare – Futura, engagerad i ungdomskampanjen GrafX men också ny som styrelseledamot i Grafiska Företagens styrelse.
– Jag röstades in i styrelsen direkt vid förra årsstämman, trots att jag inte kände någon. Det var väldigt hedrande, säger Robine Björklund.

Hon beskriver sig som en "ganska orädd" person.
– Jag har starka åsikter men är också ödmjuk. Att jag kan vara tydlig med vad jag tycker utan att peka med hela handen tror jag är en av mina största tillgångar, tillsammans med mitt engagemang och driv, säger hon.

Robine Björklund gillar att diskutera, tycker om att göra skillnad och är extra förtjust i de plattare organisationerna där många interaktioner och möten människor emellan är vardag.
– Jag är uppvuxen i en väldigt tillåtande familj med högt i tak för åsikter, jag har alltid uppmuntrats att utmana och ställa frågor, det tror jag har format mig mycket.
Pandemin har inneburit att planer och verksamhetsmål på den egna arbetsplatsen har fått flyttas och ändras. Branschen som helhet har haft det tufft, men Robine Björklund ser också något positivt med att allt plötsligt ställts på sin spets och att många verksamheter tvingats till en paus för att verkligen utmana sin affärsmodell och se över sin framtid.

– Under våren fanns plötsligt tid att låta nya innovativa idéer växa fram, jag upplever att branschen i stort har lyckats behålla en positiv anda igenom detta. En svår tid som den här kommer leda till att det händer enormt mycket.
De branschkollegor som inte tagit tillfället i akt att påbörja en förändringsresa kan få en lång väg att gå efter corona tror Robine Björklund.

Öppenhet gynnar branschen

Posten som ordförande i Futura behåller hon ett tag till. Det uppdraget ger henne mycket energi.
– Det är superviktigt att den gruppen finns. Futura är en optimistisk skara människor, vi delar med oss av våra utmaningar och problem och jag känner att vi alla tillåts vara väldigt visionära.
Möjligtvis kommer hennes framtidstro och idérikedom också komma väl till pass i styrelsen framöver.
– Kanske är det en generationsfråga, jag upplever att vår generation är mer transparent med att berätta om egna idéer och åsikter. Det förhållningssättet gynnar branschen, säger hon och lägger till att;
– Ger man, så får man!

Med sitt engagemang i styrelsen hoppas hon också på att få göra ännu mer skillnad för branschen, på lite längre sikt.
– Det ska bli spännande att se om styrelseuppdraget ger mig möjligheter att påverka och engagera i större sammanhang. Kanske bidrar jag med större mångfald i den gruppen. Vi har bara haft ett styrelsemöte ännu, och det genomförde vi i Teams. Jag känner mig peppad och inspirerad inför uppgiften.

Bli medlem i Futura

Vill du lära dig mer om hur företag i branschen arbetar och knyta kontakter med kollegor på ett informellt sätt?

Då ska du bli medlem i Futura, grafiska branschens förening för unga ledare.

Läs mer och anmäl dig här