Krönika - Dags för branschen att kliva ut ur skuggan

Foto: Privat Elizabeth Trydell, ekonomi- och personalchef på Trydells Tryckeri AB

Säg ”jobba i bilindustri” till en student på något av gymnasiets fordons-, el- eller industriprogram och den vet precis. Säg ”arbeta på ett tryckeri” i grafisk produktion till vilken student som helst, eller nästan vem som helst över huvud taget, så får du, i bästa fall en blick som säger ”var inte det på Gutenbergs tid?”.

Nyligen hade Trydells besök av kommunens studievägledare, verksamma på gymnasienivå och på vuxenutbildningen. De hade "ingen aning om hur det ser ut i den grafiska branschen eller att det finns flera tryckerier i lilla Laholm". De var förbluffade över att vi anställde it-tekniker.

Hur gör man den grafiska industrin synlig?
Så där så att någon tänker att den kan vara en möjlighet till framtida jobb och vill utbilda sig? Det är ett branschproblem. Någon kanske tycker att vi har både större och mer akuta problem än kompetensförsörjning, men vi löser inget genom att stoppa huvudet i sanden. Vi måste lyckas vara aktiva, synliga och verksamma på flera plan samtidigt.

För en tid sedan kom en grupp nyanlända, från en kurs i samhällsorientering, på studiebesök för att se hur det kan se ut på en arbetsplats i Sverige. På måndag kommer "våra" studenter från Teknikcollege på besök inför sina uppgifter i svenska, engelska, samhällskunskap och teknik. Praktikanter är välkomna. På Laholms kommuns Näringslivscenter finns en anställd som fungerar som kontakt mellan skola och företag. Flera av våra anställda har genomgått handledarutbildning. Att ta emot en lärling från industriprogrammet på den lokala gymnasieskolan, det blir kul och berikande. Medelåldern på företaget är ju på väg mot rullator.

Vi var några lokala företagare som besökte högstadieskolorna i kommunen och berättade om företagande, arbetsliv, yrken och näringslivets betydelse i samhället. En del integrerades i samhällskunskapsämnet i nian, sedan kom eleverna på studiebesök och såg hur det går till att trycka tidskriften Offside. Mentorer för UF-företag behövs. I Laholms kommun verkar företagsföreningen Offensiva Laholm, ett lokalt samarbetsorgan där bland annat kompetensfrågor dryftas med kommun, gymnasieskola, vuxenutbildning, Halmstads Högskola och arbetsförmedlingen. I detta samarbete utarbetades Osbecksmodellen. Den innebär att gymnasieelever under sin utbildning har tre veckors praktik på ett företag och sedan möjlighet till feriearbete i sex veckor. Företaget får ersättning från kommunen för tre veckors arbete och får stå för tre veckor själv. Studenten får arbetslivserfarenhet, Trydells får visa upp sig och skolan får kontakt med näringslivet. Win, win, win!

Spontanansökningar svarar Trydells på, även om vi inte har något anställningsbehov för tillfället. Vem vet när vi får möjlighet att anställa en cross-media producer. Dessutom – vem vet när Trydells stöter på nästa kund som sitter på en tidskrift som ska formges, tryckas, bindas, distribueras och parallellpubliceras. Kanske är kunden någon som nu går på SFI ...

Elisabeth Trydell
ekonomi- och personalchef på Trydells Tryckeri AB