Positiva besked från Damberg under Teknikcollege Rikskonferens

Näringsministern utlovade bland annat allmän behörighet för yrkesprogram, något Grafiska Företagens Henrik Smedmark ser positivt på.

Foto: Teknikcollege

Inte mindre än 250 deltagare hade letat sig till Jönköping den 8 november för Teknikcollege Rikskonferens. Bland talarna märktes Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Anders Lilja, fabrikschef Husqvarna Group samt länsrådet för Jönköpings län, Anneli Wirtén.

Temat för konferensen var att fokusera på viktiga utmaningar och utvecklingsområden för industrins kompetensförsörjning lokalt, regionalt och nationellt.

– Vi gör smarta satsningar på till exempel yrkeshögskola. Vi gör den största utbyggnaden av yrkeshögskolor sedan de startades, för att se till att industrin kan få rätt kompetens, sa Mikael Damberg till jkpgnews

Under sitt seminarium pratade Damberg om hur viktigt det är att sätta industrin i det svenska finrummet. Föräldrarna ska säga till sina barn att yrkesprogrammet är något de ska välja på gymnasiet.

– Vi gör om gymnasieskolan, vi kommer se till att yrkesprogrammen också får allmänbehörighet att plugga vidare så att föräldrar inte ska avråda ungdomarna att välja ett yrkesprogram, sa Damberg till jkpgnews

Grafiska Företagens kompetensförsörjningsexpert Henrik Smedmark, som också besökte konferensen, är glad över Dambergs uttalande.

– Detta är en fråga vi drivit länge och det känns skönt att regeringen verkar lyssna på industrin. Allmän behörighet för gymnasiets yrkesprogram är en av nycklarna till lyckad kompetensförsörjning. Nu gäller det bara att dessa förslag genomförs på ett sätt som verkligen stärker industrin, säger han.