Debatt: SAS-avtalet hotar hela avtalsrörelsen

Parterna i SAS-strejken påstår att piloternas lönehöjningar är i linje med industrimärket. Det är grovt felaktigt och riskerar att elda på lönekraven från andra grupper i den kommande avtalsrörelsen, skriver Grafiska Företagens vd Ravindra Parasnis och övriga vd:ar för industrins arbetsgivarorganisationer i en debattartikel i Dagens industri.

Den kostsamma pilotstrejken är äntligen över. Förra veckan nådde och Svensk pilotförening ett treårigt avtal – ett avtal med betydligt högre löneökningar än vad som tidigare har förhandlats fram på den övriga arbetsmarknaden.

Direkt efter överenskommelsen spreds uppgifter i media om att avtalet "ryms inom industrins lönemärke". Detta är inte bara anmärkningsvärt, utan direkt felaktigt.

Läs hela debattartikeln