Nu kan företag söka omställningsstöd

Det stödpaket som riksdagen röstade igenom den 17 juni är nu tillgängligt att söka. Stödet kan sökas av företag vars omsättning minskat med mer än 30 procent under mars och april på grund av Corona-pandemin.

Företagen kan få mellan 5 000 kronor och 150 miljoner. Stödet ska hjälpa till att betala fasta kostnader som hyra, leasingbilar, el, vatten, avlopp, telefoni med mera. Storleken på bidraget beräknas utifrån hur mycket omsättningen minskat. Som hjälp finns en beräkningstjänst på Skatteverkets webbplats.

– Det här är ett jätteviktigt stöd för många av våra medlemsföretag. Att det är baserat på omsättningsminskning gör att det är rätt företag som får stöd. Den här perioden gäller mars och april och vi hoppas att framtida stödpaket fungerar på liknande sätt, säger Ravindra Parasnis, vd för Grafiska Företagen.

För att kunna få del av om omställningsstöd ska företaget ha redovisat en nettoomsättning om minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret. Nettoomsättningen ska ha minskat med minst 30 procent under mars och april 2020 jämfört med mars och april 2019. Nedgången ska vara orsakad av spridningen av sjukdomen covid-19.

Regeringen bedömer att cirka 180 000 företag uppfyller kraven för att ansöka, de beräknas få dela på 39 miljarder. Pengarna sätts in på företagets skattekonto.

Läs mer på Skatteverkets hemsida