NYHET - HÅLLBARHET & PRODUCENTANSVAR

Förändringar kring producentansvar för förpackningar

Sedan den 1 november 2023 gäller att alla förpackningsproducenter ska vara anslutna till en godkänd producentansvarsorganisation (PRO) och via den från och med den 1 januari 2024 finansiera insamling, mottagning och återvinning. Från den 1 januari 2024 övergår också insamlingsansvaret för hushållsförpackningar från producenterna till kommunerna.

10 januari 2024
Förpackning
Foto: SGr/Shutterstock

Följande organisationer är godkända av Naturvårdsverket som producentansvarsorganisationer (PRO) för förpackningar:

På uppdrag av de anslutna producenterna ansvarar producentansvarsorganisationen för mottagning och återvinning av förpackningar samt att rapportering till Naturvårdverket och betalning av den kommunala insamlingen görs.

FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, är avvecklat sedan den 1 januari 2024. All rapportering och redovisning som rör 2023 sker dock fortsatt via FTI.

Om producentansvaret för förpackningar

Genom att anmäla dig som producent till Naturvårdsverket och följa den nya förordningen bidrar du till de nationella målen för materialåtervinningsgrad och förpackningsavfall.

Producentansvaret gäller alla företag som tillverkar eller importerar förpackningar, alla verksamheter som importerar förpackade varor och alla företag som fyller och använder förpackningar till sina produkter. En ny förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar började gälla den 1 januari 2023.

Vad innebär ansvaret?

  • Du ska enbart tillhandahålla förpackningar som kan återvinnas eller återanvändas.
  • Du ska medverka till att samla in och återvinna förpackningar genom att vara ansluten till en godkänd producentansvarsorganisation och betala förpackningsavgift.
  • Via din producentansvarsorganisation ska du rapportera till Naturvårdsverket senast den 31 mars varje år.
  • Du ska betala en årlig tillsynsavgift till Naturvårdsverket.
Bakgrund

Producentansvaret för förpackningar kom till 1994 och sedan dess har lagstiftningen utvecklats. Syftet med producentansvaret för förpackningar är att både minska avfallsmängden och få renare avfall samt att den som bidrar till ett miljöproblem också ska bidra till lösningarna.