Övergång av verksamhet

Övergång av verksamhet innebär att en verksamhet eller en del av en verksamhet överförs från en arbetsgivare till en annan. Detta kan ske genom exempelvis försäljning, fusion eller annan form av överlåtelse. Vid en sådan övergång har de anställda rättigheter enligt bland annat lagen om anställningsskydd (LAS) som syftar till att skydda deras anställningar och arbetsvillkor.

Övergången kan avse hela verksamheten eller endast en del av den. Vid övergång av en del av verksamhet överlåts endast en specifik del av en befintlig verksamhet från en tidigare arbetsgivare till en ny arbetsgivare. Denna typ av övergång omfattar endast en överlåtelse av tillgångar, kontrakt osv som är direkt knutna till den specifika delen av verksamheten. I sådana fall omfattas endast de anställda som är direkt knutna till den överlåtna delen av verksamheten.

Det måste alltid vara fråga om ett arbetsgivarbyte för att de särskilda reglerna om verksamhetsövergång i anställningsskyddslagen ska vara tillämpliga. Om aktierna i ett bolag överlåts till en ny ägare är de anställda alltjämt anställda i samma bolag som tidigare. Det enda som skett är att bolaget bytt ägare och någon övergång av verksamhet i den mening som avses i lagen om anställningsskydd (LAS) föreligger alltså inte.

Enligt den definitionen i LAS är det fråga om övergång av verksamhet när det handlar om en "överlåtelse av en ekonomisk enhet, som behåller sin identitet, varmed förstås en organiserad gruppering av tillgångar vars syfte är att bedriva ekonomisk verksamhet, vare sig denna utgör huvud- eller sidoverksamhet".

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta del av branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen.
Saknar du ett webbkonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett webbkonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.

Klicka på aktiveringslänken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.