Pension och försäkringar

Medlemskapet i Grafiska Företagen innebär att företaget ger sina anställda bra och trygga förmåner genom de kollektivavtalade försäkringarna.

Företaget har en skyldighet att teckna försäkringar och pensioner för arbetare samt tjänstemän. Om man dröjer med att rapportera in uppgifter om sina anställda till FORA respektive Collectum kommer företaget senare att få betala retroaktiva premier. Det kan då röra sig om avsevärda belopp. Kontrollera därför med Fora respektive Collectum att ni har anmält alla medarbetare på rätt sätt.

Månadsrapportering av arbetare från och med 2024

Från och med 1 januari 2024 kommer Fora att övergå till månadsrapportering gällande arbetarnas pensioner. Vi hänvisar alla eventuella frågor till Fora och uppmanar de som behöver mer kunskap i frågan att läsa mer på Foras webb.

Läs mer på Foras hemsida

ITP-information för tjänstemän flyttar till Avtalat

Den 11 mars 2024 flyttar all information om ITP för tjänstemän från Collectum till Avtalat. För dig som arbetsgivare fungerar det däremot precis som förut, det vill säga du gör rapporteringen för tjänstemän hos Collectum.

Läs mer på Avtalats hemsida

Kollektivavtalade försäkringar

Genom de kollektivavtalade försäkringarna ger du som arbetsgivare dina anställda extra förmåner som ger trygghet och stöd vid följande händelser:

  • Sjukdom
  • Arbetsskada
  • Föräldraledighet
  • Dödsfall
  • Arbetsbrist
  • Ålderspension

Mer information

På avtalat.se får arbetsgivare den information och vägledning som behövs för att kunna hantera försäkringarna. Du kan få hjälp via telefon 0770-161000, chatt eller mejl:  kundservice@avtalat.se. Avtalat ägs gemensamt av LO, PTK och Svenskt Näringsliv.

Observera att när det gäller föräldralön, utfyllnad när medarbetaren är föräldraledig så är det en försäkringslösning gällande medarbetare som omfattas av Infomediaavtalet  och Förpackningsavtalet samt Visbybilagan. Detta administreras av Fora. Däremot är det när det gäller tjänstemän en kollektivavtalsreglerad förmån i Tjänstemannaavtalet som innebär att arbetsgivaren betalar särskild föräldralön, se gällande reglering i Tjänstemannaavtalet.

Deltidspensionspremie, DTP

Grafiska Företagens har utöver ovanstående försäkringar tecknat avtal med de fackliga motparterna om särskild deltidspensionspremie, DTP. Läs mer om den här.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta del av branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen.
Saknar du ett webbkonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett webbkonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.

Klicka på aktiveringslänken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.