Gesällprov bokbinderi

Gesällbrevet är både ett bevis på skicklighet i yrket och en viktig del i branschens utveckling. Lärlingar/aspiranter som har 4 500 dokumenterade timmar (ca tre år) av utbildning eller erfarenhet i yrket, eller motsvarande validerade kunskaper, är välkomna att göra gesällprov.

Aspiranten startar arbetet med gesällprovet genom att anmäla sitt och handledarens namn till Bokbindarmästareföreningens kansli: bmf@grafiska.se. Därmed finns startdatum för provtiden. Gesällprovet bör avläggas under en sexmånadersperiod.

När arbetet är slutfört ska följande skickas till Bokbindarmästareföreningen (BMF), Storgatan 19, Box 55 525, 102 04 Stockholm:

  • Ansökningsblankett
  • Intyg som styrker de tre åren
  • Kort beskrivning av bokbanden
  • Gesällprovet

Ansökningsblanketten finns på Bokbindarmästareföreningens hemsida.

Beskrivning av provet

Gesällprovet består av 5 praktiska prov som ska utföras inom fastlagd tidsram:

  • Helt skinnband och halvt skinnband (med hörn i skinn)
    Båda banden ska ha djup fals. Ett av banden ska ha äkta upphöjda bind. Detta band kan ha fast eller lös rygg. Ett av banden ska ha övre guldsnitt. (Obs, ej guldfolie). Guldet läggs på skuret snitt. Följande moment ska finnas på något av de två banden: skinnfalsar och handstickade kapitälband. Båda banden ska ha handförgyllda titlar.
  • Låda med chanér
    Låda med hals till helskinnbandet.
  • Klotband 
    (helt eller halvt) Hand- eller pressförgylld titel.
  • Pappersband
    Med eller utan skinnskoning, hand- eller pressförgylld titel.

Böckernas skyddsomslag, i de fall sådana finns, ska medbindas genom att hängas ut på fals, kring första och sista lägget.

För att uppnå poäng för medalj (4,5) krävs att aspiranten gjort förgyllningen av titlarna själv. Böckernas skyddsomslag, i de fall sådana finns, ska medbindas genom att hängas ut på fals, kring första och sista lägget.

För att uppnå poäng för medalj (4,5) krävs att aspiranten gjort förgyllningen av titlarna själv.

Böckernas skyddsomslag, i de fall sådana finns, ska medbindas genom att hängas ut på fals, kring första och sista lägget.

För att uppnå poäng för medalj (4,5) krävs att aspiranten gjort förgyllningen av titlarna själv. Böckernas skyddsomslag, i de fall sådana finns, ska medbindas genom att hängas ut på fals, kring första och sista lägget.

För att uppnå poäng för medalj (4,5) krävs att aspiranten gjort förgyllningen av titlarna själv.

Övriga upplysningar

Handledaren ska vara en yrkeskunnig bokbindare som ansvarar för aspiranten genom hela provet. Aspiranten väljer själv handledare. Ersättning till denne/denna kan bli aktuell och görs upp mellan de båda. Arbetsmomenten handhäftning, lädergörning och guldsnitt utförs under överinseende av två kontrollanter. Dessa behöver inte vara bokbindare.

En bandbeskrivning ska lämnas tillsammans med provet. I den ska framgå vem som förgyllt titlarna, vilka material som använts och eventuell övrig information. För detta finns ingen speciell blankett, utan det går bra att bifoga en utskrift på A4-papper.

Krav för godkänt prov är 3 poäng. Maximalt kan 5 poäng ges, som också ger stor belöningsmedalj. För liten belöningsmedalj krävs 4,5 poäng. För att nå 4,5 poäng krävs att aspiranten gjort förgyllningarna av titlarna själv, för hand eller i press. Alla 5 objekt måste godkännas för godkänt gesällprov.

Besked om resultat och poäng kan förväntas inom två månader från det att gesällprovet lämnats in. Aspiranten erbjuds ett möte med granskningsnämndens kontaktperson för genomgång av bedömning och poängsättning.

Avgiften är 2 500 kronor, som betalas i samband med att provet lämnas in till BMF, kontonummer 1344-1559258, Danske Bank. Aspirantens namn samt ordet ”Gesällprov” ska anges på inbetalningen. (Eventuell ersättning till handledaren görs upp mellan handledare och aspirant.)

Aspiranten kan ansöka om stipendium, vid godkännande av gesällprovet, från Stiftelsen för de Grafiska Yrkenas Främjande på som mest 10 000 kronor för direkta kostnader i samband med provet. Ansökan skickas till BMF-kansliet och styrks med kvitton på utgifter.

Ansökan om gesällbrev görs till Sveriges Hantverksråd efter det att gesällprovet är godkänt. Läs mer om ansökan och avgift hos Sveriges Hantverksråd.

Lycka till! Vi hoppas att provet ska inspirera till spännande val av material och komposition av banden.

Bokbindarmästareföreningen, BMF

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta del av branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen.
Saknar du ett webbkonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett webbkonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.

Klicka på aktiveringslänken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.