Lär dig mer om papper på 5 minuter
Det finns mycket nytt och spännande att lära sig om papper. Här ger vi dig som formgivare en snabb papperskola som besvarar de vanligaste frågorna kring papper. Till vår hjälp har vi pappersexperten Hans Jonasson som ofta föreläser om papper på Sveriges designhögskolor.
Är papper dåligt för miljön?
Den vanligaste frågan jag får om papper är om det är ett dåligt miljöval. Svaret är nej. Papper kommer från trä som är en förnybar råvara. De finare delarna av trädet används oftast som byggnadsmaterial. Av de sämre delarna produceras pappersmassa som sedan blir papper. Av det papper vi återvinner kan vi producera nytt papper om och om igen. Papper är alltså både återvinningsbart och förnybart. Papperstillverkningen i Sverige har utvecklats enormt de senaste 50 åren och är idag världsledande när det kommer till att minimera miljöpåverkan och koldioxidavtryck.
Minskar skogen när vi använder papper?
Många oroar sig för att använda papper för att skogen ska försvinna. Det är något många har hört och tagit fasta på. Man ska veta att den älskade skogen som ger allt det vi svenskar värdesätter är brukad skog. Skog som blivit avverkad kanske både en och flera gånger. Vi har mer skog i Sverige nu än vi hade för 100 år sedan och det beror på att vi historiskt varit duktiga på att ta hand om den. Det får vi inte förväxla med skog i övriga delar av Europa och världen, där det kan se helt annorlunda ut.
Vi pratar också sällan om den miljöpåverkan som produktionen av alla digitala skärmar och servrar orsakar för att vi ska kunna ta emot och lagra all digital kommunikation. En digital räkning i Kivra ger också miljöavtryck. Vi behöver bredare perspektiv när vi pratar om miljöpåverkan.
Hur kan jag själv påverka miljöpåverkan?
Om du väljer ett svenskt papper och ett svenskt tryckeri för att producera din tryckta produkt blir miljöpåverkan väldigt låg eftersom produkten är närproducerad. En stor del av produkters miljöpåverkan orsakas av långa transporter världen över. Många svenska tryckerier arbetar dessutom aktivt för att minska miljöpåverkan i sin produktion genom till exempel Svanen-certifiering.
Hur väljer jag rätt papper?
Grundkursen i papper handlar om att lära sig att sortera i pappersdjungeln, känna till valmöjligheterna och riktlinjerna för när olika papper är lämpligast att använda. Den viktigaste insikten är att valet av papper spelar roll. En grundregel är att om bild- eller färgåtergivningen i bilderna är viktigast är ett bestruket papper att föredra. Obestruket papper som inte ger reflexer lämpar sig oftast bra för stora textmassor i exempelvis romaner, där läsbarhet är viktigt. Många upplever att obestruket papper ger en mer naturlig och levande känsla. Det finns även papper med mer estetiska egenskaper som sticker ut och väcker mycket uppmärksamhet.
Som nybörjare handlar det om att göra ett aktivt val. Med mer erfarenhet kan du börja laborera och även göra ett kreativt val. Pappret blir då en del av din kreativa process och kan lyfta din produkt till en annan nivå.
Är det dyrt att trycka på papper?
Den tekniska utvecklingen av digitaltryck har förändrat förutsättningarna för dig som beställare av en trycksak. Det kostar inte lika mycket längre att trycka en mindre upplaga som tidigare och det finns en större flexibilitet i format, volym och vilka papper som kan köras i en digitaltryckmaskin. Det ger dig större möjligheter än tidigare att trycka en liten exklusiv upplaga till ett överkomligt pris för en mindre målgrupp.
Har du fler frågor om papper och tryck är du välkommen att kontakta Hans Jonasson på telefon 070-289 92 56 eller hans.jonasson@antalis.com.