NYHET - PRISER & UTMÄRKELSER

Medlemsföretag prisade för föredömlig bokproduktion

Svensk Bokkonst har tillkännagivit vilka 25 böcker från 2022 års bokproduktion som får föreningens diplom för ”föredömligt producerade böcker”. Glädjande nog är några av de prisade böckerna tryckta och/eller bundna av våra medlemsföretag, närmare bestämt By Wind, Elanders, Förlagshuset Nordens Grafiska, GBGT Box och Taberg Media Group. Grattis!

25 oktober 2023
Svensk Bokkonst katalog 2022
Svensk Bokkonst katalog 2022. Foto: Anna Levin

I samband med prisutdelningen släpptes också katalogen Svensk Bokkonst 2022 där de utvalda bidragen presenteras. Katalogen, sinnrikt formgiven av Matilda Plöjel med utfällbara sidor och möjlig att läsa från olika håll, är tryckt av By Wind och kommer i en folierad box producerad av GBGT Box.

Eva Glückman, Grafiska Företagens vd och dessutom styrelsemedlem i Svensk Bokkonst, närvarade vid prisceremonin och gladdes åt att se medlemsföretag representerade bland vinnarna:

– Det är roligt och viktigt med ett pris som uppmärksammar boken och produktionen av böcker på det här sättet. Det är en speciell känsla att hålla en bok i handen och alla möjligheter att uppmärksamma svensk bokproduktion ska lyftas fram. Nästa år hoppas jag att det blir ännu fler svenska tryckerier som producerat de prisade böckerna.

De utvalda böckerna visas på Kungliga biblioteket i Stockholm och på utställningar på olika platser i Sverige och internationellt under ett år, och får dessutom representera Sverige i den internationella boktävlingen Die Schönsten Bücher aus aller Welt som varje år ställer ut på mässorna i Leipzig och Frankfurt.

Svensk Bokkonst och de 25 utvalda böckerna

Svensk Bokkonst är en ideell förening grundad 1933 med målet att stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. Som ett led i detta utser föreningen varje år 25 föredömligt producerade böcker.

En jury bestående av personer verksamma inom grafisk formgivning, förlag, tryckeri, bokbindning, illustration och fotografi har utsett årets vinnare, som uppfyller kraven på formgivning, typografiskt utförande, funktion, hållbarhet, innovationsgrad och kommunikation.

Minst två av produktionsfaktorerna formgivning, förlag, tryck/bindning och repro måste vara utförda av svenska företag för att godkännas.