NYHET - EU & HÅLLBARHET

Positivt besked från EU kring återvinning av förpackningar

Gårdagens omröstning i EU-parlamentet om lagförslaget kring förpackningar och förpackningsavfall, Packaging Waste Regulation (PPWR), gav positiva besked för den grafiska branschen. Parlamentet röstade för att papper och kartongtransportförpackningar undantas från det föreslagna kravet på flergångsanvändning.

23 november 2023
Eva Glückman, vd på Grafiska Företagen, och Kai-Yee Thim, ansvarig för produkt- och produktsäkerhetsfrågor på Skogsindustrierna.
Eva Glückman, vd på Grafiska Företagen, och Kai-Yee Thim, ansvarig för produkt- och produktsäkerhetsfrågor på Skogsindustrierna. Foto: Juliana Fälldin och Skogsindustrierna.

– Vi välkomnar resultatet av omröstningen, som är ett erkännande för den grafiska branschens återvinningssystem. Det är ett kvitto både på att branschen har en väl fungerande process för återvinning och på att branschens argument har nått fram, säger Grafiska Företagens vd Eva Glückman.

Lagförslaget från EU-kommissionen handlar om tre delar: att minska förpackningsavfallet, öka återanvändningen av förpackningar och att öka återvinningen av förpackningar.

Förslaget att minska antalet förpackningar med 5 procent till 2030 (15 procent till 2040) röstades ner av parlamentet. Det föreslagna återvinningsmålet på 75 procent till 2025 (85 procent till 2030) röstades igenom och innebär inga problem eftersom siffran redan idag ligger på 82 procent. Det föreslagna målet om en återvinningsbarhet på 100 procent till 2030 hamnade på 85 procent i omröstningen.

Kai-Yee Thim är ansvarig för produkt- och produktsäkerhetsfrågor på branschorganisationen Skogsindustrierna och har arbetat med PPWR-frågan. Hon ser gårdagens omröstning som ett viktigt steg på vägen i den fortsatta lagstiftningsprocessen.

– Resultatet av omröstningen tar hänsyn till fiberbaserade materials cirkularitet och till branschens återvinningssystem, vilket är mycket positivt. Men vi ska vara medvetna om att det fortfarande är många förhandlingar kvar innan detta blir en färdig lag som träder i kraft.

Flera branscher och branschorganisationer över hela värdekedjan har samarbetat kring den här frågan, från producenter av pappersbaserade produkter till slutanvändare av förpackningar. Tillsammans värnar branscherna det fungerande systemet för återvinning av kartong och wellpapp som ett komplement till återanvändning.

Nästa steg är att Europarådet väntas nå en allmän inriktning den 18 december. Därefter följer slutförhandlingar mellan EU-kommissionen, Europaparlamentet och Europeiska rådet, så kallade trilogförhandlingar, för att fastställa det slutliga lagförslaget.