Migrationsverket har presenterat sin lista med förslag på yrken att undanta från regeringens förslagna skärpning av reglerna för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Bland de föreslagna undantagen finns tryckare. Bokbindare och grafiska formgivare föreslås däremot inte undantas från det höjda lönekravet.
– Att tryckare finns med bland undantagen är rimligt med tanke på att det bara finns ett fåtal skolor som utbildar tryckare i hela Sverige. Det bekräftar den rådande kompetensbristen, kommenterar Grafiska Företagens vd Eva Glückman.
Grafiska Företagen är dock fortsatt emot förslaget om höjt lönegolv och anser att det bör skrotas helt.
– Det skulle försvåra kompetensförsörjningen och samtidigt hota den svenska lönebildningsmodellen. Vi riskerar att vi får ett system där företagens kompetensförsörjning är i händerna på statlig byråkrati, säger Eva Glückman.
Regeringens förslag innebär ytterligare höjda krav för att få arbetstillstånd i Sverige för personer från länder utanför EU. Sedan 2023 gäller ett lönekrav på minst 80 procent av den svenska medianlönen (idag 29 680 kronor). Det nya förslaget innebär ett lönekrav på 100 procent av medianlönen, motsvarande en månadslön på 37 100 kronor.
Migrationsverket fick tidigare i år regeringens uppdrag att med hjälp av Arbetsförmedlingen ta fram en lista på yrken där det råder brist på arbetskraft i Sverige, och som därmed bör undantas från ett eventuellt höjt lönekrav.
Totalt handlar det om 152 yrken där Migrationsverket och Arbetsförmedlingen bedömer att behovet av arbetskraft inte kan tillgodoses inom Sverige. Bland de yrken som föreslås undantas finns tryckare. Bland de yrken som de båda myndigheterna däremot bedömer att behovet av arbetskraft kan tillgodoses inom Sverige, och därmed inte ska ges undantag från ett höjt lönekrav, finns bokbindare och grafiska formgivare.
Regeringen har nu att ta ställning till listan innan ett eventuellt lagförslag om ett höjt lönekrav läggs fram.