Hjälper ditt företag att säkerställa rätt kompetens

Foto: Sören Håkanlind

För dig som arbetsgivare är det en trygghet att veta vad dina anställda kan och vad de behöver utvecklas mer inom. Grafisk validering är ett snabbt och enkelt verktyg för att mäta kompetens. Nu har ditt företag möjlighet att testa valideringsverktyget kostnadsfritt och få insikt i hur en validering går till. Verktyget kan hjälpa dig att rekrytera rätt och arbeta strukturerat och långsiktigt med kompetensutveckling. Med rätt kompetens på arbetsplatsen ökar du chanserna för att ditt företag blir konkurrenskraftigt och lönsamt.

Testar både teori och praktik

Kompetens är mer än utbildningsnivå – det är en kombination av kunskaper och färdigheter för att göra rätt i en viss situation. Därför mäter valideringsverktyget både teoretiska och praktiska färdigheter, och ger dig ett tillförlitligt svar på om en person har kompetens för befattningen.

Grafisk validering är ett branschinitiativ framtaget av Grafiska Yrkesnämnden, som består av Grafiska Företagen och GS-facket för skogs-, trä- & grafisk bransch.

Testa en demo av valideringsverktyget

Nu har du möjlighet att få en tydligare bild av vad validering är och hur det ser ut genom att testa en demo. Läs mer nedan.

4 olika valideringar

I valideringsverktyget finns färdiga valideringar för:

 • Grafisk grund
 • Digitaltryck

Under 2024 lanseras följande valideringar:

 • Offsettryck
 • Screentryck

Om Grafisk grund

Grafisk grund är ett teoretiskt prov som säkerställer grafisk grundförståelse oavsett tryckprocess:

 • Färgsystem
 • Orderflöden
 • Arbetsprocess
 • Arbetsmiljö
 • Tryckkvalitet
 • Produktionsekonomi

Om Digitaltryck

Digitaltryck består av en teoretisk och en praktisk del. Den praktiska delen säkerställer kompetens för:

 • Produktionsplanering
 • Kvalitetsgranskning
 • Produktionssäkerhet
 • Produktion och bearbetning

Fem fördelar med valideringsverktyget

 1. Testar både teori och praktik
  Valideringen för Digitaltryck består av ett teoretiskt webbaserat prov och ett praktiskt prov som båda utförs på arbetsplatsen tillsammans med examinator.
  Valideringen för Grafisk grund består av ett teoretiskt webbaserat prov som utförs på arbetsplatsen tillsammans med examinator.
 2. Snabbt och enkelt
  Valideringen tar totalt en halv dag och genomförs på arbetsplatsen med examinator på plats. Redan dagen efter får du återkoppling och enligt överenskommelse, förslag på en åtgärdsplan.

 3. Ger underlag för trygga beslut
  Valideringen görs av erfarna examinatorer med lång erfarenhet i branschen. Om den validerade uppfyller branschkraven får personen ett kompetensbevis. Det innebär en trygghet både för dig som ska anställa och för dig som söker arbetet. Du kan känna dig säker på vad dina anställda kan och vad de behöver utvecklas mer inom.

 4. Ökar konkurrenskraften
  Med rätt kompetens kan ditt företag skapa bättre nytta för kunden. Validering är ett bra verktyg för att öka ditt företags konkurrenskraft. Rätt rekryteringar och ett strukturerat arbete med kompetensutveckling ger större chans till god lönsamhet.

 5. Förankrat i branschen
  Grafisk validering är ett branschinitiativ för att förbättra och säkerställa kompetensen inom den grafiska branschen. Valideringsverktyget är granskat och förankrat i Grafiska yrkesnämnden, där Grafiska Företagen och GS-facket för skogs-, trä- & grafisk bransch ingår.

Befattningsbeskrivningar

Här kan du ta del av befattningsbeskrivningarna som beskriver kompetenskraven för varje befattning och kompetensområde. Befattningsbeskrivningarna ligger till grund för valideringsproven.

Testa en demo av valideringsverktyget

Testa en demo av valideringsverktyget för att få en tydligare bild av vad validering är och hur det ser ut. I demon får du besvara 5 exempel på frågor från valideringsprovet Grafisk grund på max fem minuter. All historik försvinner efter 24 timmar, vilket innebär att du kan testa demon hur många gånger som helst. Demon är gratis.

Såhär testar du demon:

 1. Gå in på hemsidan https://startmz.com/Industri
 2. Registrera ny användare
 3. Logga in (ibland efter registreringen är man inloggad direkt)
 4. Skriv "Grafisk-demo" i den gula rutan till vänster som heter "Aktiveringskod" 
 5. Klicka på Enter
 6. Klicka på Bekräfta
 7. Klicka på den gröna länken "Grafisk-demo"
 8. Klicka på "Starta provet"
 9. När de fem frågorna är besvarade, klicka på "Lämna in provet"
 10. Klicka på "Visa resultat" för att se resultatet

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

 • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
 • Ta del av branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen.
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.