Vill du ha ett riktigt nice jobb?

Det finns många vägar in i den grafiska branschen. Oavsett om du ska välja gymnasieutbildning, har jobbat några år men vill göra något annat eller kanske är sugen på att lära dig yrket medan du jobbar finns en väg till ett riktigt nice jobb

Ett av de bästa sätten att snabbt komma ut i arbetslivet är att redan på gymnasiet utbilda sig i tryckkonsten och där också bli van vid det hantverk och arbete man sedan kommer ägna sig åt. De tekniska yrkesprogrammen på gymnasiet passar sig allra bäst för dig som vill jobba inom den grafiska industrin.

För dig med gymnasieutbildning

När du avslutat din gymnasieutbildning finns det olika vägar att ta för att hitta ett arbete inom den grafiska industrin. Om din gymnasieutbildning är anpassad till branschen, det vill säga om du gått exempelvis det industritekniska programmet, el- och energiprogrammet med inriktning automation eller teknikprogrammet med ett fjärde yrkesinriktat år, kan du påbörja ditt jobbsökande på en gång. Detta kan du göra genom att gå via de kontakter du fått under gymnasietiden eller genom att söka arbete via exempelvis Arbetsförmedlingen eller Blocket Jobb. Ett annat tips är att kolla på grafx.se/foretag efter företag i din region och kontakta företaget med en spontanansökan.

För dig som ska plugga vidare

För att ge dig själv en fördel när du söker arbete inom den grafiska industrin kan en högre utbildning vara bra. Arbetet i den grafiska industrin är ett hantverksyrke och därför kan det vara bra att gå en utbildning på en yrkeshögskola. En utbildning på en yrkeshögskola innebär att du får testa arbetet praktiskt, vilket förbereder dig för ditt framtida jobb. Det finns även möjlighet att läsa vid högskola eller universitet. Läs mer om vilka utbildningar som finns och vilka som passar dig på GrafX hemsida.

Henrik Smedmark
Ansvarig kompetensförsörjning

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in