NYHET - TRYCKERI (SGM) & STATISTIK

Nedgång i omsättningen för finpapperstryckerierna

Offset och storformat håller nere omsättningen för finpapperstryckerierna medan vi endast ser en liten nedgång för digitaltrycket. En del av offsettryckets kraftiga nedgång jämfört med samma kvartal förra året kan förklaras av att förra året var valår, då det bland annat trycktes valsedlar.

17 oktober 2023
offset
Foto: silvano audisio/Shutterstock.com

Under årets tre första kvartal är omsättning lägre än samma period året innan. Den svaga ekonomin återspeglas tydligt i försäljningssiffrorna. Det första kvartalet stod sig väl mot föregående år, däremot är det en tydligt minskad omsättning under andra och tredje kvartalen jämfört med året innan. Det reflekterar konjunkturen väl.

– Siffrorna visar tydligt att lågkonjunkturen har en effekt på finpapperstryckerierna. Hela ekonomin har svalnat av och det påverkar så klart även trycksaker. Statistiken linjerar med vår konjunkturindikator från den grafiska branschen, som vi nyligen publicerade. Dämpad inflation och betydligt bättre energipriser visar ändå att ekonomin är på rätt väg, säger Grafiska Företagens vd Eva Glückman.

Den långsiktiga trenden att digitaltrycket utgör en allt större andel i förhållande till offset fortsätter, och för andra kvartalet i rad stod andelen digitaltryck för 36 procent av försäljningsvärdet, den högsta siffran sedan mätningarna startade sedan mätningarna startade.

– Vi ska inte dra för stora växlar på det. Samma kvartal förra året var digitaltryckets värde endast 30 procent, då offsettrycket var drivande för ett mycket bra kvartal, men det stärker ändå den trend vi nu kunnat se sedan mätningarna startades, säger Eva Glückman.