REPORTAGE - GRAFISK BRANSCH

Screentryck i världsklass på (3)Screen i Malmö

Med hög kvalitet och punktlighet har (3)Screen levererat skyltar, affischer och dekaler i snart 80 år, de senaste 22 åren med Mikael Lönnström som vd. Själv ser sig Mikael dock i första hand som screentryckare och jobbar i produktionen varje dag. ”Våra produkter behövs och de senaste åren har vi sett en ökad efterfrågan”, säger han.

27 december 2023
Mikael Lönnström, vd (3)Screen.
Mikael Lönnström, vd (3)Screen. Foto: Jens Nordström

Nästan granne med travbanan Jägersro ligger (3)Screen, screentryckeriet som grundades 1944. Då tryckte företaget framför allt butiksskyltar och sålde bokstäver i vinyl. Idag trycker de mycket aluminiumskyltar men även affischer, wellpapp, plexiglas, dekaler och konst i form av serigrafier. Sorteringsdekaler till återvinningsstationer är en annan nisch. De måste ha lång hållbarhet och tåla väder och vind. (3)Screen gör upplagor från 1 till 10 000.

Bilder på nödutgångsskyltar.
Foto: Jens Nordström

– Vårt viktigaste område är tillverkningen av efterlysande skyltar, till exempel nödutgångsskyltar och brandskyltar, berättar Mikael Lönnström.

Han började på (3)Screen (som då hette Reklamteknik) redan 1986, samtidigt som han gick en grafisk utbildning. Två år senare blev han fast anställd och sedan 2001 är han vd. Mikael lyfter dock fram att han framför allt är screentryckare. Tillsammans med de fem medarbetarna jobbar han varje dag i produktionen. Att företaget har duktig och lojal personal som väljer att stanna i bolaget är en framgångsfaktor, enligt Mikael.

– Det kanske tyder på att vi gör något rätt, kommenterar han.

Andra framgångsfaktorer är noggrannheten och kvaliteten, som bevisligen håller världsklass.

– Har vi en leveransdag så håller vi den. Det har vi alltid kämpat för, liksom att hålla kvaliteten hög. Vi har varit med i VM i screentryck många gånger och plockat hem sammanlagt 94 medaljer varav 34 guld, berättar Mikael stolt.

Foto: Jens Nordström

– Oftast har vi inte mer än tre veckors framförhållning. Vi kan komma en måndag morgon och inte veta vad vi ska göra men efter frukost är vi fullbokade i tre veckor. Det här har jag tampats med i 22 år så jag är härdad, säger han med ett leende.

Med det tuffa ekonomiska läget med hög inflation, höga räntor, stigande priser och en skakig omvärld kan 2024 bli kämpigt, tror Mikael Lönnström. Trots det ser han ljust på framtiden.

Våra produkter behövs.

– Våra produkter behövs och de senaste åren har vi sett en ökad efterfrågan på screentryckta produkter. Jag ser positivt på framtiden och hoppas kunna inspirera till att fler unga intresserar sig för hantverksyrken som screentryck.

(3)Screen

Screentryckeri i Malmö som trycker på aluminium well, kartong och plast och är specialiserat på efterlysande tryck, till exempel för skyltar som behöver ha lång livslängd.

Omsättning: 10,9 miljoner kr 2022 (15 månader)