REPORTAGE - GRAFISK BRANSCH

Berg- och dalbana i 30 år för Cicograf

För precis 30 år sedan startade Cecilia Lundbäck Cicograf AB i Västerås. Visionen under hela den ibland ganska dramatiska resan sedan dess har varit att bli störst och bäst i sin affärsnisch.

29 maj 2024
Cecilia Lundbäck, vd för Cicograf AB. Foto: Sören Karlsson
”Det hårda arbetet börjar ge resultat”, säger Cecilia Lundbäck. Foto: Sören Karlsson

Snart pekade kurvorna uppåt igen. Orderingången från sjukhusen minskade visserligen, men nya kundgrupper kunde erövras. Lärare blev en viktig kategori. Så småningom öppnade sig företagsmarknaden. Svenska kyrkan och ett antal fackförbund kom in som kunder.

En milstolpe var när kommunsektorn upptäckte namnskyltarna från Cicograf. Idag står 200 av Sveriges 290 kommuner på kundlistan. All ny teknik gjorde att nära nog allt kunde skötas via nätet. Hela den hemlighetsfulla produktionen koncentrerades till de egna lokalerna.

Cicograf hade några lysande år från 2013 och fram till 2020 när pandemin slog till.

– Corona gjorde att det blev tvärstopp. Mässor ställdes in och restauranger stängde. Alla höll i pengarna.

Cicograf tvingades säga upp tre av sina fem medarbetare. Lön och semesterersättning under uppsägningstiden gjorde att den ekonomiska påfrestningen blev svår, trots flytten till en mindre och billigare lokal.

Drog i nödbromsen i tid

– Räddningen var att jag reagerade snabbt och drog i nödbromsen och att företaget hade byggt upp en kapitalreserv under de goda åren. Det gjorde att vi kunde vi överleva. Allt det här visar att ett företag kan vara väldigt skört. Det går snabbt uppåt, men ibland går det snabbt också åt andra hållet. Därför efterlyser jag ett system med stödpaket för mindre företag för att göra det lite enklare att klara de värsta hindren, säger Cecilia Lundbäck.

I dagsläget har Cicograf två medarbetare på heltid plus ett par timanställda för att klara topparna.

– Min man och min pappa finns också med i bilden. Jag är mycket tveksam till att anställa fler. Det är verkligen kul att driva företag, men personalärenden är inte min starka sida. Att vara medlem i Grafiska Företagen betyder att jag får ett enormt bra stöd av kunniga personer. Inte minst vid uppsägningar har det varit ovärderligt, avslutar Cecilia Lundbäck.