REPORTAGE - GRAFISK BRANSCH

De skapar samhällsnytta med hjälp av punktskrift

Punkt Designs nya ägare planerar för nordisk expansion och ett ökat fokus på produktutveckling. ”Vi har ett unikt samhällsuppdrag, vi vill att fler synskadade ska få möjlighet att leva ett självständigt liv”, säger nya ägaren Johan Svarts.

20 mars 2024
Bild på en Braillo-skärmaskin.
En Braillo-skärmaskin skär upp traktormatat punktpapper i A4-format. Innan punktskriftsarken skärs ner har de präglats med punktskrift i en Braillo-printer. Foto: Bartek Olber
Bild på Mona Forsell och Johan Svarts.
Nya ägaren Johan Svarts är glad över att ta över ett välskött företag som drivits av bland andra Mona Forsell. Foto: Bartek Olber

– Jag känner stort engagemang över att få arbeta med samhällsnyttiga produkter som på ett så tydligt sätt gör skillnad och är viktiga för synskadade. Punkt Design är ett litet och välskött företag och jag ser stora utvecklingsmöjligheter framöver, säger Johan Svarts.

Mona Forsell, som sedan 2016 varit en av två delägare, hoppas att Johan Svarts kommer att lägga mer tid på produktutveckling och marknadsföring än vad som tidigare varit möjligt.

– Vi har gjort mycket, men jag är säker på att det finns ännu fler områden där våra produkter kan göra nytta, säger Mona Forsell.

Punkt Design trycker framför allt skönlitterära böcker och studiematerial. Barnböcker är populära – bland annat den så kallade bredvidboken, där originalbokens text och bilder översätts till punktskrift. I en monterad ficka i boken tryckt med punktskrift ligger originalboken. Det gör att föräldrar och barn kan läsa samma bok, oavsett vilken syn man har.

Bild på Johan Svarts.
”Vi behöver bli bättre på att berätta vad vi kan tillföra för att få fler människor att känna sig inkluderade i samhället”, säger Johan Svarts. Foto: Bartek Olber

– Kompetensförsörjningen är vår största utmaning. Vi erbjuder flexibla och roliga arbetsuppgifter. Men kraven är höga, innan du kan jobba i produktion måste du lära dig både skrivregler och punktskrift, säger Johan.

Kompetensförsörjningen är vår största utmaning. 

Nästa steg för Punkt Design blir att undersöka möjligheterna till expansion, både inom nya produktområden och geografiskt sett. Johan Svarts tror att det finns en outforskad marknad i övriga nordiska länder.

– Vi behöver göra oss mer kända och bli bättre på att berätta vad vi kan tillföra för att få fler människor att känna sig inkluderade i samhället, säger han.

Punkt Design i Fagersta

Översätter text till punktskrift. Producerar trycksaker och andra produkter för synskadade. Har också verksamhet inom digitalt tryck.

Kunder: Statliga myndigheter, förbund och föreningar inom synskadeområdet, banker med flera.

Antal anställda: Sju.

Ägare sedan december 2023: Tuna Invest, vd Johan Svarts.

Omsättning: 12,3 miljoner kronor 2023.

Punktskrift – så funkar det

Ett punktskriftstecken består av högst sex upphöjda punkter i en liten avgränsad ruta om 3,5×6 mm, en punktskriftscell. Punktskriftens storlek är anpassad för att kunna avläsas med fingrarna. Det internationella termen för punktskrift är braille.