NYHET - PRINTPOWER

Explosiv vinnare i årets affischtävling PrintPower Award

Isabella Wretman från Berghs vinner affischtävlingen PrintPower Award 2024 med sin tolkning av temat ”yttrandefrihet”. Hennes affisch ”Sprängkraft” lovordades av en enig juryn som konstaterade att ”den är otroligt stark och tar tillvara affischmediets kraft”. Totalt utsågs 10 finalister som uppmärksammades under den välbesökta finalkvällen.

12 april 2024
Isabella Wretman, Berghs, vinnare i PrintPower Award 2024.
Isabella Wretman, Berghs, vinnare i PrintPower Award 2024. Foto: Kristoffer Davidsson

”Det är en glädje att få dela ut det här priset. I en alltmer digital värld blir det tryckta exklusivt. Det tryckta är avgörande på så många olika sätt i samhället, och den här tävlingen vill visa på tryckets kraft. Jag ser fram emot att flera av er kommer att ta fram viktiga tryckta produkter i framtiden”, sa Grafiska Företagens vd Eva Glückman till studenterna på plats.

Över 200 personer trängdes bland de 184 tävlingsbidragen i den vackra aulan på Berghs i Stockholm under final- och vernissagekvällen. Återigen slogs rekordet i antal inskickade affischer, och årets tema, ”yttrandefrihet”, resulterade i många intressanta och kraftfulla tolkningar.

– Jag är superimponerad. Det är generellt hög kvalitet på affischerna, kanske det bästa året någonsin, sa juryns Peter Herrmann.

– Det var både ett svårt och lätt jobb att utse vinnaren, skulle jag säga. Vi har verkligen månat om att förstå varje enskild affisch, men vi fastnade nog alla i juryn ganska direkt för vinnaraffischen. Den är fantastisk och otroligt stark med en tydlig idé och ett kompromisslöst utförande, fortsatte han.

Den är fantastisk och otroligt stark med en tydlig idé och ett kompromisslöst utförande.

Vinnaren själv, Berghsstudenten Isabella Wretman som belönas med 10 000 kronor, var strålande glad:

– Det här är jättekul, jag är väldigt hedrad, det känns stort! Det var mycket skissande och funderande innan jag landande i mitt motiv. Jag ville visa både på kraften och styrkan i yttrandefriheten, och samtidigt hotet den står inför på många platser. Det är dubbelt, jag ville få fram båda sidorna, sa hon från scenen.

Kvällen bjöd också på en gästföreläsning av jurymedlemmen och illustratören Martin Ander, som visade prov på en liten del av alla sina verk, och gjorde nedslag i såväl affischhistorien som sin egen skapandeprocess och sina inspirationskällor.

Martin Ander gör allt från konsertaffischer och skateboardgrafik till förpackningar, textiltryck och scendekor. Foto: Kristoffer Davidsson

– Jag brukar kalla mig tecknare, det sammanfattar liksom allt jag gör. Min mamma jobbade på serietidningsförlag och pappa var art director, så jag visste jag tidigt att tecknandet var ett jobb där man kunde berätta historier, och det ville jag göra.

Han har inspirerats av både graffiti, 60-talsestetik, rock- och streetartposters men också jugend och art noveau. Men det var skateboardgrafiken som var startskottet.

– Jag blev helt blown away när jag mötte den. Det var som serier men mycket coolare, bilder och text som tillsammans berättar historier, precis som affischen.

Det handritade är grunden för allt Martins arbete. När han som ung började kopiera upp sina alster och märkte att det väckte uppmärksamhet blev han intresserad av att lära sig mer om tryck.

– Jag jobbar alltid fysiskt med print och sparar alla ex. Jag uppskattar att det finns tryckerier som för vidare det jag gör till världen.  

Finalister - PrintPower Award 2024
  • "Innanför" av Agnes Nordh, Yrgo
  • "The pain of censorship" av Jakob Reinhard, Konstfack
  • "Bränning av helig bok" av Johanna Haraldh, Mittuniversitetet
  • "Silverskeden" av David Åhrström, Yrgo
  • "Hundratals kommentarer" av Moa Märta Markgren, HDK-Valand
  • "Ingen är fri förrän alla är fria" av Miranda Borgkvist, Berghs School of Communication
  • "En svensk tiger" av Ylva Johansson, Yrgo
  • "Chords of revolution" av Ines Louro, Konstfack
  • "No bark just talk" av Amanda Dahlberg, Yrgo

Läs mer om finalisterna