NYHET - PRINTPOWER

”Jag skulle absolut säga att yttrandefriheten är hotad”

Affischen ”Sprängkraft” visar pennor formerade som en dynamitladdning. Verket är den 22-åriga designstudenten Isabella Wretmans bidrag till PrintPower Award 2024. Den ska belysa kraften i det skrivna ordet, den hotade yttrandefriheten och de risker som kommer med att uttrycka sig fritt.

17 april 2024
Foto: Kristoffer Davidsson

– Det var viktigt för mig att belysa att vi kanske tar yttrandefrihet för givet, framför allt i ett land som Sverige. Yttrandefriheten är som en sprängkraft, men den är också hotad på många platser, säger Isabella Wretman.

Isabella Wretman är 22 år och uppvuxen på Värmdö utanför Stockholm. Hon har varit intresserad av visuella uttryck, bild och form ända sedan hon var liten. Efter att ha gått konst- och designinriktning på gymnasiet sökte hon och kom in på utbildningen Communication Design på Berghs i Stockholm.

– Det konstnärliga har alltid funnits runt omkring mig. Jag har ritat mycket och gjort kreativa saker med min syster som skriver och min moster som målar. Att plugga någonting som var konstnärligt eller hade med design att göra kändes självklart.

Temat för PrintPower Award 2024 är ”Yttrandefrihet”. Med ett, enligt Isabella, så viktigt tema ville hon göra något som kändes rätt och bra. Hon funderade länge, gjorde research och flera skisser innan hon bestämde sig för sitt motiv.

– Jag gick in och tittade på Pressfrihetsindex hos Reportrar utan gränser. På kartan över pressfriheten i världen är det väldigt få länder som har en grön markering. Det väckte mycket tankar hos mig om vilken problematisk situation vi befinner oss i och hur kritisk den är på många platser.

Motivet hon valde, pennor formerade som en dynamitladdning, vill hon ska väcka tankar och kännas både nära och lite skrämmande.

– Pennan är en välbekant symbol för styrkan i det skrivna ordet. Jag vill lyfta kraften i att uttrycka sig, för det kan vara så mäktigt, därav formen av dynamit. Samtidigt vill jag få folk att reflektera över risker och hot, som dynamiten ju också står för – det är många länder där folk lever under förtryck och saknar både möjlighet och rätten att uttrycka sig fritt, säger Isabella.

Jag vill lyfta kraften i att uttrycka sig, för det kan vara så mäktigt, därav formen av dynamit.

Kan en affisch förändra något?

Isabella tror att de flesta i hennes generation skulle känna sig väldigt tacksamma över sin yttrandefrihet om de började fundera över den. Men kanske tänker de flesta inte på den i vardagen, utan tar den för given.

– Utan yttrandefrihet hade jag som kreatör aldrig kunnat skapa på det här sättet, både visuellt och i text. Det är svårt att ens föreställa sig vad det skulle innebära. Men det hade utan tvekan påverkat hela mitt sätt att leva och min trygghet.

På frågan om hon tror att yttrandefriheten är hotad tvekar hon inte.

– Jag skulle absolut säga att yttrandefriheten är hotad. Att prata om rätten att uttrycka sig känns jätteaktuellt, och kommer nog alltid att vara viktigt att prata om tror jag. Särskilt nu, när världen ser ut som den gör.

Isabella har varit med i några utställningar tidigare men aldrig deltagit i någon tävling. I PrintPower Award är det affischen som används som format.

– Jag har jobbat med kontrastverkan och starka, klara färger i den här affischen. Jag valde att placera mitt motiv centrerat och ganska stort – jag vill att det ska ta ordentlig plats och synas!

Affischer har genom tiderna fungerat som ett sätt att uppmärksamma samhällsfrågor och påverka sin omgivning. Ett format som Isabella verkligen tror på.

– En styrka med affischer är att man kan se dem på gatan och få en känsla i kroppen direkt. Affischer är jättekraftfulla och effektiva på så sätt och har stor potential att nå ut till en bred offentlig publik. Kanske är det därför jag älskar att vara kreatör – konstverk hjälper oss att lyfta det vi tycker är viktigt.