NYHET

Driven av motgångar

Andreas Davidsson ny ledamot i Grafiska Företagens styrelse

26 augusti 2021
Foto: Johan Freijd

Trots att han arbetat på samma arbetsplats i drygt 20 år är han oerhört förtjust i förändring. Motgångar är han inte alls rädd för. Andreas Davidsson, VD för Schur Pack, är nytillträdd ledamot i Grafiska Företagens styrelse och ser fram emot att driva frågor om arbetsrätt lite extra.

Så länge han kan minnas har han varit ett stort HV71-fan och han älskar hockey. Men det var först när favoritlaget i våras, efter 35 år åkte ur SHL, som han valde att aktivt engagera sig i klubben. Andreas Davidsson, VD för Schur Pack, har nu en plats i klubbstyrelsen hos HV71. Motgång är nämligen en av hans allra största drivkrafter.

– Jag är en tävlingsmänniska och älskar att utveckla och förfina saker. Sådant som bara rullar på, nej det är inte min grej alls, säger han.

Om någon i en organisation säger; "så har vi alltid gjort", får det honom alltid att haja till.

– Då ska det ändras! Det är min första tanke när jag hör den frasen, säger han och skrattar.
Kanske är det just den inställningen som fått honom att i dryga 20 års tid arbeta med förändringar, på ett och samma bolag.
– Schur Pack har utvecklats oerhört mycket under mina år här. Jag har än så länge inte haft jobbångest en enda söndag i mitt liv, det händer massor här och jag älskar det.

Att han skulle hamna i den grafiska branschen var inte alls någon självklarhet. Han pluggade till civilekonom i Örebro och hade siktet inställt på Stockholm efter studierna.

– Jag tänkte mig väl någon tjänst på ett huvudkontor någonstans, en bank kanske? Så blev det inte och det är jag jäkligt glad för idag, säger Andreas Davidsson.

Jobbet i Kumla var bara tänkt som ett kortare projekt efter examen. När han klev in på Schur Pack var det i en roll som IT ansvarig och controller under en övergångsperiod då företaget skulle byta affärssystem.

– Jag fick åka till Danmark och utbilda mig i systemet, implementera det i företaget och gå live på nio månader. Det var en tuff resa, jag var sämst på IT i min klass. Men uppdraget var kul och jag lärde mig massor på vägen.
Under processens gång fick Andreas Davidsson också stor insyn i hela företaget. När det nya systemet var på plats hade han planenligt rationaliserat bort sig själv och började söka nya jobb i Stockholm. Samtidigt ville han dela med sig av sina insikter i företaget.

– Jag kände att allt pekade åt fel håll i bolaget. De höll till i slitna lokaler, saknade framtidstro och gick inte alls bra ekonomiskt, säger Andreas Davidsson.

Han hade redan ett nytt jobb klart i Stockholm, men också många idéer om hur Schur Pack kunde omorganisera och strukturera om verksamheten för att nå bättre lönsamhet. Därför skickade Andreas Davidsson ett långt och uppriktigt mejl till Schur Packs ägare Hans Schur. Några timmar senare blev han uppringd av nämnde ägare som ville träffas. Under mötet erbjöd han Andreas Davidsson, som då var 25 år gammal, jobbet som ny platschef på Schur Pack i Kumla.

– Jag tackade nej tio gånger i huvudet först, sen sa jag ja. Min inställning var att jag inte hade så värst mycket att förlora. Ingen annan hade ju heller lyckats få företaget på fötter så då kunde jag lika gärna testa mina idéer.

År 2002 tillträdde Andreas Davidsson sin nya tjänst. Sedan dess har företaget gått från en omsättning på 70 miljoner kronor till dagens 400. Under årens lopp har han genomfört mängder av omstruktureringar, både på personalsidan och rent affärsmässigt. Schur Pack Sweden AB i Kumla har köpt upp flera andra verksamheter och företaget har vuxit relativt stadigt. Andreas Davidsson beskriver det som en "rolig resa", men helt enkel har den inte varit.

– Från början fick jag alla emot mig. Folk hälsade inte på mig i korridoren och tyckte att jag var en idiot, direkt från skolbänken liksom.

Men eftersom grundinställningen var att han inte hade något att förlora så vågade han driva igenom sina förändringar.

– Tidigt i processen gjorde vi ett projekt på limavdelningen. Vi sa upp folk och köpte en maskin som alla sa att vi inte skulle köpa. Men det projektet blev riktigt bra och folk i verksamheten hajade till, kanske var mina idéer inte så tokiga ändå, säger Andreas Davidsson.

Att han sedan starten haft ägarfamiljens förtroende och nått affärsmässiga framgångar, genom många av sina förändringar, har fått honom att stanna kvar i verksamheten. Ganska snart efter sitt tillträde blev han VD, och är det alltså fortfarande.

– Vi har världens bästa ägarfamilj, de är inte rädda, väldigt snabba till beslut och de litar på oss. Visst har vi gjort dåliga affärer också, men vågar vi inte prova finns ingen möjlighet till succé, säger Andreas Davidsson.

Nyligen klev han alltså in i styrelsen för Grafiska Företagen, ett uppdrag där han hoppas få gehör för sina insikter om arbetsgivarfrågor och arbetsrätt.

– Generellt är min inställning att vi i branschen måste bli bättre på att hävda vår rätt som arbetsgivare, säger han och fortsätter;
– I extremt hård konkurrens med bland andra Polen och Baltikum är det ett måste att ha den allra bästa personalen; kunnig, driven och engagerad. Som arbetsgivare gäller det att vara up to date och väl insatt i förpackningsavtalet och allt annat som styr vad vi kan och inte kan göra. Att hitta rätt personal och behålla den är en otroligt viktig bit för vår bransch här i Sverige de kommande åren.

För branschen i stort ser han stora möjligheter framöver, inte minst på grund av ett allt större miljöintresse hos kunder och allmänhet.
– Skogsbaserade produkter är gjorda av Sveriges guld, skogen. Allt fler får upp ögonen för fiberbaserade produkter och inser att om vi någon gång ska få bukt med miljöproblemen så är våra produkter en nyckel, säger Andreas Davidsson.

Han tror på samarbeten inom branschen och är därför lite extra förväntansfull inför sitt nya styrelseuppdrag.
– En utmaning jag gärna önskar att vi ägnar lite tid åt nu är att få ut budskapet om att vi, tillsammans med bruken, är en stor och klimatsmart bransch. Hur hittar vi rätt kompetens och hur kan vi höja värdet och få fler att förstå det, det är viktiga frågor att gemensamt ägna oss åt framöver, säger han.

Företagande handlar om att våga tänka längre och ligga före alla andra, menar Andreas Davidsson som avslutar med att än en gång poängtera vikten av att aldrig sluta utvecklas.
– Företagande handlar om att tävla, inte bara rulla på. Att utveckla och förfina, i stort och smått, det är skitkul tycker jag och den inställningen hoppas jag få dela med mig av i styrelsen framöver.

Text: Mia Sahl