”Tryckta budskap väcker fler sinnen”
När du tar till dig tryckta budskap använder du flera sinnen samtidigt. Lukten av tryck, känslan när du tar i papper, ljudet när du bläddrar i en bok och synen när du läser. Alla de sinnesintrycken tillsammans skapar en mer fullständig och bestående upplevelse i dig. Det är så vi människor fungerar när vi tar till oss budskap och information. Det säger Linn Ahlbom, lärare i grafisk produktion och form på Yrgo i Göteborg.

Linn föreläser om haptisk kommunikation, alltså kommunikation via beröring, för sina elever på Yrgo. Enligt hjärnforskaren David Eagleman är känseln det sinnesintryck som är kommunikativt starkast efter synen. Därför kan kvaliteten på en förpackning, designen på en etikett eller valet av papper till en inbjudan hjälpa till att signalera ett visst budskap och förstärka själva produkten de hör ihop med.
- Många människor är inte medvetna om detta förrän man börjar prata om det. Det är lätt att man missar tryck som en stark och viktig kanal om man inte gör medvetna val. Det kan räcka med att välja ett spännande papper.
Fysiska böcker är på väg tillbaka i grundskolan eftersom forskningen visar att inlärningen främjas av att fler sinnen är aktiverade samtidigt. Samma filosofi gäller för tryck och fysiska produkter. Digitala alternativ har svårare att lyckas med detta.
- Det är viktigt att veta varför print fungerar och ger effekt. Tryck är, har alltid varit och kommer alltid att vara en stark kanal för kommunikation. Men de nya digitala alternativen gör att man kan uppleva att tryck är på väg ut.
- Jag träffar också många studenter som har ärvt myten om att det inte är miljövänligt att använda papper. Det finns en okunnighet och godtrogenhet kring den miljöpåverkan som det digitala samhället orsakar, som vi behöver prata om. Jag är övertygad om att vi alla kommer få en större förståelse för detta i framtiden.
Stort intresse bland studenter
Studenterna som söker sig till Yrgos designutbildningar är intresserade av tryck och fysiska produkter. Intresset har växt sig starkare de senaste åren. Linn har noterat att många studenter får en positiv aha-upplevelse när de printar ut sina arbeten, något många inte är vana att göra.
- De lär sig att det finns en ytterligare aspekt att ta hänsyn till. Det som såg bra ut på skärmen ser annorlunda ut på papper. Till skillnad från förr har många aldrig hållit i en skärkniv eller en stållinjal. Det är viktigt att få praktisera arbetet själv för att förstå hantverket och för att också kunna beställa en trycksak på ett tryckeri.
Grafiska Företagens affischtävling PrintPower Award tycker hon är ett bra exempel på en aktivitet som bjuder in studenterna till att jobba med tryck.
- Att se sitt arbete komma ut i tryck och bli något fysiskt tycker många studenter är häftigt och de blir väldigt stolta. Det ger känslan av att det är på riktigt och skapar en stark närvaro i rummet. I deras framtida jobbsökande är det härligt att kunna duka upp ett smörgåsbord av fina fysiska arbeten. De digitala arbetena kräver mer för att väcka samma känslor. På det sättet ger tryck mycket av upplevelsen gratis.