REPORTAGE - GRAFISK BRANSCH

Bokbinderiets hantverksbriljans bidrar till Nobelglans

Den 10 december tar Nobelpristagarna emot sina priser av kungen: medalj och diplom som ligger skyddade i vackra och personliga pärmar och etuier tillverkade för hand av Carina, Anna och Kristoffer på Leonard Gustafssons Bokbinderi. Nobeluppdraget har de haft i åtta år, och arbetet påbörjades redan i juni hos det lilla bokbinderiet med anor från 1880-talet.

10 december 2023
Foto: Carina Stockenberg och Anna Levin

– November och december är hektiska, även om förberedelserna inför Nobel började redan i somras. Men det mesta av arbetet kan vi ju göra först när pristagarna är tillkännagivna. Man är på tå när det närmar sig, ingenting får ju gå snett, man har bara en chans, säger Carina Stockenberg, bokbindare och en av tre delägare till bokbinderiet.

Hon och kollegorna Anna Åkerström och Kristofer Carlsson har just packat ihop och skickat iväg årets Nobel-jobb, som består av tre olika delar.  

Foto: Anna Levin

Först är det en fällkartong, invändigt klädd i mocka. Inuti den ligger den så kallade hyllningsadressen, en skinnklädd pärm som innehåller den handkalligraferade prismotiveringen på den högra sidan och en originalillustration på den vänstra, bägge unikt tillverkade för varje pris och pristagare.

Sist men inte minst är det etuiet där Nobelmedaljen ligger. Även etuiet är klätt i skinn och med inredning i mocka. Nedsänkningen för medaljen är konstruerad så att medaljen inte ska fall ut om etuiet skulle öppnas felvänt. Medaljen lyfter man upp genom att dra i ett litet band.

Det är flera inblandade i arbetet, både kalligrafer och konstnärer som ansvarar för några priskategorier var.

– Hyllningsadressen har sett lite olika ut sedan 1901 då det första Nobelpriset delades ut, på Oscar II:s tid, men tekniken är densamma. Det infärgade skinnet på pärmen har olika färg för de olika priskategorierna. Texten i guld på kartongen, pärmen och i etuiet är Nobels eget typsnitt, berättar Carina.

Funktionen i fokus

Kunderna är företag och privatpersoner som vill ha hjälp med binderier och restaurering av böcker. Bokbinderiet är också hovleverantör sedan tio år tillbaka och gör olika jobb till Slottet.

– Vi gör det kunderna frågar efter, säger Carina och visar exempel på olika bindningar: klotband, halvklot, halvskinn och helskinn, lådor och etuier.

– Funktionen kommer alltid i första hand, poängen med en bok är att den ska kunna läsas på ett bra sätt. Materialval och dekor är också viktigt, men funktionen går före, konstaterar hon.

Leonard Gustafssons Bokbinderi

Bokbinderi i Stockholm med anor från 1880-talet. Har sedan 2016 haft uppdraget att göra diplomen med mera till Nobelprisen.

Tre delägare: Carina Stockenberg, Anna Åkerström och Kristofer Carlsson

Carina Stockenberg sitter med i granskningsnämnden för gesällprov i bokbinderi samt i juryn för Svensk Bokkonst.

Omsättning: 2,2 miljoner kronor 2022