NYHET

Formgivare lyfter tryckare i ny GrafX kampanj

Nu lanseras kampanjen ”Designa din framtid” där tre erkända formgivare: Karl Grandin, Parasto Backman och Martin Ander ska öka intresset för arbete i den grafiska branschen. De lyfter samarbetet med tryckerier som en viktig del i den kreativa processen och tryckarens betydelse för att kunna färdigställa en produkt.

20 mars 2024
Foto: The Bunch

Kampanjen ingår i projektet GrafX som Grafiska Företagen driver tillsammans med GS-facket. Syftet är att inspirera fler unga människor till utbildning och jobb inom den grafiska branschen, vilket innefattar alla verksamheter som jobbar med tryck och grafisk produktion.

I filmerna ser vi formgivarna både i deras ateljéer där de framställer sina verk och i tryckeriet när de träffar tryckaren som hjälper till att färdigställa dem.

- Vi vill att fler unga får upp ögonen för den grafiska branschen. Många känner inte till hur nära tryckerier och formgivare samarbetar och hur viktigt det är för slutresultatet, säger Eva Glückman, vd för Grafiska Företagen.

Huvudkanal för kampanjen är Instagram och den kommer att uppmärksamma de grafiska YH-utbildningar som går att söka nu till hösten. På grafx.se kan besökaren sedan läsa mer och söka utbildningar och jobb i den grafiska branschen. Brobygrafiska och Haganässkolan kommer också att använda filmerna i sin marknadsföring under ansökningsperioden i vår.

Annonsera på grafx.se

Grafiska Företagens medlemsföretag är fortsatt välkomna att annonsera lediga jobb kostnadsfritt på jobbsidan. Det går också bra att lägga upp en annons för spontansökan. Om du är intresserad av att annonsera på grafx.se, börja med att kika på hur annonserna ska vara utformade. Mejla sedan in annonsunderlaget till sophie.ahsberg@grafiska.se. När annonsen är publicerad får du ett meddelande. Har du frågor, kontakta Sophie Åhsberg. 

Jobb- och utbildningsguide

Inom ramen för projektet GrafX är även en tryckt jobb- och utbildningsguide för den grafiska branschen framtagen för studie- och yrkesvägledare på gymnasiet. Guiden visar vilka YH-utbildningar som startar i höst och vilka jobb de sedan kan leda till. Guiden är i affischformat och är tänkt att sättas upp på olika ställen på skolorna. Guiden kommer också att kunna beställas på gratisiskolan.se och skickas ut i digitala utskick till studie- och yrkesvägledare. Syftet är att uppmärksamma och öka kunskapen om branschen hos målgruppen. 

Om formgivarna

Karl Grandin är konstnär och grafisk designer med ett drömlikt designspråk, ofta lekfullt inspirerat av det ockulta. Karl är kanske mest känd för ölbryggeriet Omnipollo där han är både medgrundare och upphovsperson till all grafik och illustrationer.

Parasto Backman är en mångfaldigt prisbelönad grafisk formgivare, känd för sin förmåga att skapa omvälvande visuella världar. Parastos verk spänner från bokomslag, identiteter till hela utställningar som den just nu aktuella ”Låt hundra blommor blomma” på Röhsska museet.

Martin Ander är en illustratör och konstnär vars karaktäristiska, handritade illustrationer bland annat kunnat ses på konsertaffischer för Håkan Hellström, Blink-182 och Pixies. Martin har även ritat ett flertal skivomslag, grafik till skateboards och också gjort ett designsamarbete med Fjällräven Kånken art.