NYHET - NÄRINGSPOLITIK

Nytt statsbidrag till fler böcker

Grafiska Företagen är mycket positiva till att regeringen nu avsätter 176 miljoner kronor för inköp av böcker till förskolor och skolor. Forskningen är entydig kring böckers betydelse för läsförståelse och möjligheten att ta till sig kunskap.

19 februari 2024
Bild på Eva Glückman, vd Grafiska Företagen, och en trave böcker.
Foto: Juliana Fälldin/Shutterstock

Som branschföreträdare hoppas Grafiska Företagen förstås att många av böckerna kommer att tryckas i Sverige. Svenskproducerade böcker är bra för klimatet med korta transporter, miljöcertifierat papper och de miljövänliga tryckmetoder som utmärker våra tryckerier. Om fler böcker trycks i Sverige är det också bra för BNP och för arbetsmarknaden.

– Jag hoppas att statens satsning på böcker även gynnar den grafiska branschen i Sverige. Vikten av att ha en livskraftig inhemsk produktion av böcker och informationsmaterial har aktualiserats av den oroliga omvärld vi befinner oss i, vilket är extra tydligt i krigets Ukraina där bokproduktionen ökat med 73 procent, säger Eva Glückman, vd för Grafiska Företagen.

Statsbidraget, som skolor har möjlighet att ansöka om, är ett led i en satsning för att vända utvecklingen med sjunkande läsförståelse hos svenska grundskoleelever. Statsbidraget bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.