NYHET - ANSTÄLLNING

Avtal om etableringsjobb tecknat med Unionen

Grafiska Företagen har idag tecknat avtal med Unionen om etableringsjobb, något som inte bara kan bidra till att öka inkluderingen på arbetsmarknaden utan också till medlemsföretagens långsiktiga kompetensförsörjning.

18 december 2023
Foto: Juliana Fälldin

Grafiska Företagen och Unionen har idag antagit överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och Unionen om etableringsjobb, vilket innebär att det från och med den 1 januari 2024 är möjligt att ingå avtal om etableringsjobb för tjänstemän som tillhör Unionens avtalsområde. Etableringsjobb är en tidsbegränsad anställning där arbetstagaren får en kombination av lön från arbetsgivaren och ersättning från staten.

– Etableringsjobb är ett viktigt instrument för att öka inkluderingen på arbetsmarknaden och skapa möjlighet för nyanlända och långtidsarbetslösa att komma in på arbetsmarknaden och på sikt förhoppningsvis få en tillsvidareanställning på heltid, säger Grafiska Företagens förhandlingschef Anna Freij. 

– Jag hoppas även att modellen kan bidra positivt till medlemsföretagens långsiktiga kompetensförsörjning, vilken är en stor och viktig fråga för vår bransch, fortsätter Anna Freij.

Ersättning direkt till individen

Etableringsjobben är en ny form av subventionerad anställning som syftar till att få fler långtidsarbetslösa och nyanlända i jobb. Redan i november 2022 tecknade LO, Unionen och Svenskt Näringsliv avtal om arbete i etableringsjobb. Avtalet som parterna slöt avviker i vissa delar från det sedan tidigare beslutade regelverket och arbete har därefter gjorts inom Regeringskansliet för att kunna göra nödvändiga förändringar inklusive analys av statsstödsregelverket.

Till skillnad från befintliga subventionerade anställningar subventionerar staten ett etableringsjobb genom att betala en ersättning direkt till individen. Ersättning för arbete i etableringsjobb kan betalas ut maximalt i 24 månader. Liksom i övriga subventionerade anställningar kommer arbetet med att motverka felaktiga utbetalningar vara viktigt även vad gäller etableringsjobben.

Mer information om etableringsanställningar hittar du inom kort i Arbetsgivarguiden.