NYHET - ANSTÄLLNING

Etableringsjobb – en ny typ av visstidsanställning

Som vi tidigare meddelat har Grafiska Företagen och Unionen kommit överens om den nya anställningsformen etableringsjobb, som ska underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb. Det innebär att det från den 1 januari 2024 är möjligt att träffa avtal om etableringsjobb för våra medlemsföretag inom Unionens avtalsområde.

4 januari 2024
Anna Freij, förhandlingschef på TMF.
Foto: Juliana Fälldin
Korta fakta om etableringsjobb
  • Etableringsjobb kan sökas av nyanlända som varit i Sverige upp till tre år och av långtidsarbetslösa som varit arbetslösa minst 24 av 27 månader före ansökan och som är minst 20 år och arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.
  • Innan ett anställningsavtal skrivs ska arbetsgivaren träffa lokalt kollektivavtal om etableringsanställning med den lokala arbetstagarparten. Om det inte finns någon klubb träffas avtal med avdelningen. Det lokala facket har tre veckor på sig från tiden då arbetsgivaren påkallat förhandling att komma till förhandlingsbordet.
  • En anställning med etableringsjobb blir rättsligt bindande när ett anställningsavtal har träffats och den enskilde fått rätt till statlig ersättning.
  • Arbetsgivaren betalar en månadslön till arbetstagaren om 7 563 kronor i månaden i 2024 års löneläge plus sociala avgifter. Utöver detta får arbetstagaren en ersättning från Försäkringskassan. De två delarna i inkomsten ger tillsammans en avtalsenlig lägstalön som motsvarar kollektivavtalet i branschen.
  • Den som har en etableringsanställning omfattas inte av lönerevision utan lönen regleras genom särskild förordning och fastställs av regeringen i början av varje kalenderår. Däremot tillämpas gällande kollektivavtal vid övertidsersättning, restidsersättning och ob-ersättning med mera genom en särskild beräkning.
  • Både lönen från arbetsgivaren och ersättningen från staten ger rätt till pension, sjukersättning och a-kassa. Särskilda semesterregler gäller.
  • Den etableringsanställde ska under anställningen få möjlighet att delta i svenska för invandrare (SFI) och annan kortare utbildning med bibehållen lön.
  • Etableringsanställning kan tillämpas under max 24 månader. Särskilt regelverk finns gällande hur anställningen får avslutas.
  • Tanken är att etableringsanställningen ska leda till en tillsvidareanställning på heltid där den etableringsanställde arbetat.
  • Särskilda regler gäller vid arbetsbristuppsägningar och användning av etableringsanställningar. Har en arbetsgivare sagt upp någon på grund av arbetsbrist får inte etableringsjobb användas på samma driftsenhet och avtalsområde förrän 12 månader har förflutit sedan uppsägningarna. Företrädesrätt gäller inte vid etableringsanställning.