NYHET - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Grafiska Företagen välkomnar förslag om framtidens yrkeshögskola

Den 22 juni överlämnades utredningen Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar till regeringen. ”Vi ser att förslagen som presenterats är viktiga för att yrkeshögskolan ska utvecklas utan att tappa sin särart”, säger Henrik Smedmark, ansvarig kompetensförsörjning på Grafiska Företagen.

26 juni 2023
Foto: Juliana Fälldin och Fredrik Persson

Yrkeshögskolan är en väl fungerande utbildningsform med starka resultat som visar att nio av tio studenter har arbete ett år efter avslutad utbildning. Genom ett nära samarbete mellan utbildare och företag är utbildningsformen flexibel och lyhörd och konstruerad på ett sätt som fokuserar på den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Men trots framgångsrika resultat finns ständigt möjligheter till förbättring och utveckling.

– Yrkeshögskolan utgör en viktig del av den grafiska branschens kompetensförsörjning och vi ser det som angeläget att regeringen skyndsamt fortsätter arbetet med att förverkliga utredningens förslag och därigenom möjliggör för en viktig utbildningsform att utvecklas vidare, säger Henrik Smedmark.

Utredningen innehåller en rad konkreta förslag som bland annat lyfter vikten av att yrkeshögskolans verksamhet styrs utifrån näringslivets behov. Vidare konstaterar utredningen att det finns möjligheter för utbildningsformen att fortsätta växa i omfattning. För att underlätta för anordnare och synliggöra utbildningsplatser föreslås bland annat ett gemensamt antagningssystem och förbättrad studiedokumentation.

– Vi ser dessa förslag som väl avvägda och viktiga för att yrkeshögskolan ska kunna fortsätta utvecklas utan att tappa sin särart. Flexibiliteten som utbildningsformen erbjuder är en styrka och ett sätt att svara mot arbetsmarknadens kompetensbehov, vilket är väldigt viktigt för den grafiska branschen som i stor del saknar andra utbildningsvägar, säger Henrik Smedmark.

Hur arbetar Grafiska Företagen för att säkerställa att yrkesutbildningarna håller den standard som företagen efterfrågar?

– Yrkeshögskolan är unik eftersom det är företagen i ledningsgruppen som styr stora delar av utbildningen. Detta tillsammans med myndighetstillsyn säkerställer både relevans och kvalitet. Grafiska Företagen bistår myndigheten för yrkeshögskolan med underlag om behov och förändringar och vi stöttar även utbildningsanordnare och företag i att utveckla utbildningarna och ta fram kompetensstandarder.

Läs utredningen här (regeringen.se)