NYHET - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Grafisk utbildning i Aalborg en succé

Nyligen besökte Grafiska Yrkesnämnden, som utgörs av representanter från Grafiska Företagen och GS-facket, Techcollege i Aalborg i Danmark som utbildar grafiska tekniker och mediegrafiker. Stibo Completes tryckeri i Katrineholm har två anställda som går på skolan.

1 november 2023
Oliver Carmdahl och Arvid Hagström på Stibo Complete i Katrineholm går andra terminen på Techcollege i Danmark och gör sin praktik på Stibo.
Oliver Carmdahl och Arvid Hagström på Stibo Complete i Katrineholm går andra terminen på Techcollege i Danmark och gör sin praktik på Stibo. Foto: Stibo

Syftet med besöket var att få en inblick i hur den danska utbildningen är upplagd och träffa representanter för parterna inom den danska grafiska branschen för att diskutera hur kompetensförsörjningsutmaningarna ser ut i Danmark och Sverige, skillnader mellan utbildningssystemen och möjligheterna till ett fördjupat samarbete.

– Att se på andra utbildningssystem ger viktig input. Samtidigt är det svårt att överföra det danska systemet rakt av. I Danmark är lärlingstraditionen lång och det finns både praktiskt och ekonomiskt stöd för företagen, och ett helt annat inflytande över utbildningen än i Sverige både för arbetsmarknadens parter och för enskilda företag, säger Grafiska Företagens expert på kompetensförsörjning Henrik Smedmark som deltog i besöket.

Anders Mosumgaard, utbildningspolitisk chef på Grakom, som är Grafiska Företagens motsvarighet i Danmark, deltog under det svenska besöket. Han menar att Danmark har motsvarande utmaningar som Sverige med en åldrande yrkeskår inom den grafiska branschen, särskilt när det gäller de tekniska yrkena tryckare och bokbindare. Men utbildningen i Aalborg har varit en succé.

– Fler än 50 nya studenter börjar varje år. De är rekryterade av företag som betalar lön för dem under utbildningen. Företagen är väldigt involverade i utbildningssystemet här, berättar han.

– Skolan tar emot studerande från alla de nordiska länderna. Utmaningen är språket, det krävs att de som kommer hit är motiverade och villiga att lära sig en del danska för att kunna tillgodogöra sig utbildningen, fortsätter Anders Mosumgaard.

Bild från besöket. Från vänster: André Lindström (GS), Anders Mosumgaard (GRAKOM), Henrik Smedmark (Grafiska Företagen), Joel Snell (GS), Anna Freij (Grafiska Företagen), Ambjörn Wahlberg (Grafiska Företagen), Magnus Leosson (GS), och Carsten Kristiansen (TechCollege Aalborg).

Stibo Complete utbildar i Danmark

Stibo Completes tryckeri i Katrineholm såg efter flera års övervägande av olika alternativ möjligheten att utbilda anställda i Danmark, när det inte fanns någon utbildning i Sverige som motsvarade deras behov. Nu har företaget ett pilotprojekt där två anställda varvar utbildning i Aalborg med praktik på tryckeriet i Katrineholm. Stibo betalar full lön under utbildningen och står för alla utgifter i samband med resor, skolvistelse och boende.

– Det är två av våra yngsta medarbetare som gärna ville ta möjligheten att få en betald utbildning till ett riktigt fint yrke och garanterat jobb. Vi kommer att utvärdera efter genomförd utbildning, men hittills är alla parter tillfreds med upplägget, berättar Anders Lindh, tryckerichef på Stibo.

Sibos vd Palle Jacobsen kan tänka sig att utbilda fler i Danmark, även om han gärna skulle se en utbildning i Sverige.

– Eftersom alla tryckerier i Sverige saknar eller kommer att sakna kompetent arbetskraft i framtiden önskar jag att det kommer en svensk utbildning, och att den blir lite kortare, kanske två år. Det tycker jag räcker för att utbilda en grafisk tryckare eller bokbindare, säger Palle Jacobsen.

Nästa steg efter besöket i Aalborg är att Grafiska Företagen ska träffa GS-facket under november för att diskutera intrycken.

– Målet är att komma överens om hur vi vill ta med oss de erfarenheter vi fick till våra svenska medlemsföretag och se hur vi kan använda insikter från det danska exemplet för att förbättra vår kompetensförsörjning, säger Henrik Smedmark.

Grafiska Yrkesnämnden

Grafiska Yrkesnämnden drivs av Grafiska Företagen tillsammans med GS-facket. Nämnden hanterar utbildnings- och kompetensförsörjningsfrågor ur ett partsperspektiv. Fokus ligger på yrkesintroduktionsanställningar och andra insatser som underlättar för medlemsföretag att anställa unga. Nämnden driver bland annat projekten GrafX och grafisk validering.