NYHET - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Nya förslag ger fler möjlighet till jobb i den grafiska branschen

Kompetensförsörjningen är en brännande fråga för den grafiska branschen. Ett viktigt komplement till de få gymnasiala utbildningar som finns är vuxenutbildningen. Nu har Yrkesvuxutredningen lagt fram förslag för att förbättra vuxenutbildningarna, däribland lärlingsutbildningar och en ny yrkesskola. Grafiska Företagen välkomnar förslagen, och framhåller samtidigt vikten av att låta företagens behov styra.

21 februari 2024
Henrik Smedmark, ansvarig kompetensförsörjning på Grafiska Företagen.
Henrik Smedmark, ansvarig kompetensförsörjning på Grafiska Företagen. Foto: Juliana Fälldin och Fredrik Persson

Yrkesvuxutredningens betänkande ”Växla yrke som vuxen” presenterar ett antal förslag som kommer att ligga till grund för hur man utformar vuxenutbildningarna. Det är många som i vuxen ålder vill byta spår, alternativt komplettera sin utbildning, men som inte haft möjlighet till det inom ramen för dagens vuxenutbildning. Dels har det saknats utbildningar som näringslivet efterfrågar, dels har de medel som staten skjutit till inte utnyttjats till fullo.

Betänkandet innehåller förslag om att uppdatera regelverket för att göra vuxenutbildningar mer tillgängliga och förutsägbara. Två områden sticker ut i förslagen. Det ena gäller en ny ”yrkesskola”, som innebär möjligheten till arbetsliv i kombination med en yrkesutbildning på gymnasial nivå, men med yrkeshögskolans regelverk.

– Tanken är att stärka tillgången på utbildningar där det finns behov från arbetsmarknaden. Dessutom ska yrkesutbildningen bli tillgänglig även för personer som vill byta yrke. Det kan bli ett viktigt komplement till dagens vuxenutbildning och stimulera nya tankegångar i hela systemet, säger Henrik Smedmark, ansvarig för kompetensförsörjning på Grafiska Företagen.

Förslaget är en långsiktig satsning som ska utgöra ett komplement till dagens kommunala vuxenutbildning.

Det andra området handlar om lärlingsutbildningar för vuxna. Där konstaterar utredningen att Sverige sticker ut gentemot jämförbara länder, där lärlingsutbildningar spelar en större roll i kompetensförsörjningen. Det fastslås att systemet med lärlingsutbildningar har många fördelar och man föreslår därför ett antal förändringar som ska stärka näringslivets inflytande över lärlingsutbildningen. Ett än mer nytänkande förslag är att företag som anställer lärlingar ska kunna få hjälp med utbildningsmoment där klassrum eller skolverkstad är att föredra.

– En reformerad lärlingsutbildning innebär bättre förutsättningar för de företag som vill ta emot lärlingar. Det gäller inte minst förslagen om förändrade urvalsregler, där de sökande som har bäst förutsättningar att dra nytta av utbildningen ska prioriteras. Dessutom kan detta innebära att företagen själva aktivt ska kunna rekrytera lärlingar, säger Henrik Smedmark.

Utredningen konstaterar att många av initiativen som tidigare tagits fram i syfte att stimulera lärlingsutbildningar inte lett till ökad aktivitet.

– Från Grafiska Företagens sida anser vi dock snarare att tidigare system inte tagit tillräcklig hänsyn till företagens behov. Ett fungerande lärlingssystem måste utgå från vad företagen behöver och erbjuda stöd för de utmaningar som lärlingsutbildning medför, säger Henrik Smedmark.