NYHET - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Utveckla din personal med hjälp av grafisk validering

Med validering kan du effektivisera företagets arbete med kompetensutveckling av personalen och på så vis säkra både högre produktivitet och högre lönsamhet. Det gynnar både dig som företag och branschen som helhet.

21 juni 2023
Foto: Linus Johansson

För att valideringsverktyget ska vara användbart är det viktigt att det speglar branschens kompetenskrav och också att de testar relevant kunskap oavsett vilka trycksätt eller maskiner ett företag använder. Därför behövs synpunkter från flera företag.

– Genom att engagera sig i utvecklingen av de nya valideringsproven för offset- och screentryck kan man påverka vilka kunskaper som mäts, säger Henrik Smedmark, ansvarig för kompetensutveckling på Grafiska Företagen.

– Många företag är generösa med att ta emot oss. Men det skulle behövas ett större engagemang från företagen när det gäller hjälp med att exempelvis granska kompetensstandarder, fyller Linus Johansson i, tidigare yrkeslärare inom grafisk produktion och med sedan starten i arbetet med att ta fram valideringsprov för den grafiska branschen.

– Dessutom är det en bra chans att få pilottesta proven helt gratis!

Två valideringsprov klara, två nya på väg

Validering är användbart både vid rekrytering och för att arbeta löpande med kompetensutveckling på ett strategiskt sätt. Läs mer om grafisk validering.

– Eftersom det är svårt att hitta utbildad personal tvingas företag ofta gå på personlighet snarare än på kunskap när de anställer, för att sedan internutbilda personen själva. Validering kan då vara relevant efter några månader för att bekräfta den anställdes kunskaper, säger Linus Johansson.

– Som arbetsgivare får man en bra bild av medarbetarnas eventuella kunskapsluckor och kan därmed jobba mer effektivt med kompetensutveckling, tillägger Henrik Smedmark.

Två valideringsprov är hittills i bruk:

  • Grafisk grund – testar baskunskaper inom grafisk produktion. Enbart teoretiskt prov.
  • Digitaltryck – nischat mot just digitaltryckare. En teoretisk del och en mer praktisk.


Ytterligare två nischade valideringsprov är under utveckling och lanseras under 2024:

  • Offsettryck – kompetensmatris är framtagen och godkänd av företag, nästa steg är att utforma provet.
  • Screentryck – kompetensmatrisen håller på att tas fram och ska sedan granskas av företag.

Vid valideringen testas olika kunskapsområden, både teoretiska och produktionstekniska, bland annat färgsystem, materialkunskap, arbetsmiljö och säkerhet, miljöaspekter, produktionsekonomi och orderflöden.

Så går en validering till

Vid valideringstillfället kommer en testledare/examinator ut till företaget. Ett test tar ungefär en timme att genomföra, med genomgång och utvärdering av resultat tar valideringen totalt upp till 2,5 timmar. Ska både Grafisk grund och Digitaltryck genomföras får man räkna med en arbetsdag, lite beroende på hur många som ska valideras. 6–10 personer kan valideras samtidigt. Du som arbetsgivare kan få statistik och tips kring exempelvis förbättringsområden.

– Testsituationen kan vara nervös, och det är viktigt att arbetsgivaren förklarar att testet inte är till för att sätta dit den som testas. Validering är till för att hjälpa företaget och den anställde att veta vilka utbildningsinsatser som behövs. För en anställd kan det också vara ett bra kvitto på att man har vissa kunskaper, säger Linus Johansson.

Grafisk validering

Vad? Ett snabbt och enkelt verktyg för att mäta kompetens i den grafiska branschen. Idag finns valideringsproven Grafisk grund och Digitaltryck. 2024 lanseras även Offsettryck och Screentryck.

För vem? Alla företag i den grafiska branschen, såväl små som stora företag.

Varför? Validering hjälper dig att rekrytera rätt och att arbeta strukturerat och långsiktigt med kompetensutveckling.

Kostnad? 2 200–3 000 kronor per person och valideringsprov, beroende på hur många som ska valideras och resekostnader för examinatorn.

Projektgruppen

I projektgruppen ingår förutom Henrik Smedmark, våra examinatorer:
Linus Johansson, tidigare yrkeslärare inom grafisk produktion 
Allan Ståhlbrand, yrkeslärare på Viskastrandsgymnasiet
Roger Kristiansson, yrkeslärare på Agnesfrids gymnasium
Tommy Bonté, tryckteknisk lärare på Brobygrafiska.